Van kereslet az RMDSZ iránt

2017. június 12. - 10:58 | Külföld

Ismét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányra hívása mellett érvelt Liviu Dragnea, a bukaresti kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki szerint a "sebek gyógyulását" szolgálná, ha a magyar érdekképviselet kormányon lenne 2018-ban, amikor az ország "a Román Királyság és Erdély Nagy Egyesülésének" centenáriumát ünnepli.

Van kereslet az RMDSZ iránt
Fotó: MTI

A pártelnök a Romania TV hírtelevízióban vasárnap este azt mondta: nem zárkózik el attól, hogy felkérje az RMDSZ-t a kormányzati részvételre - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség magyar kiadása.

Dragnea kifejtette: egyelőre nem tárgyaltak erről Calin Popescu-Tariceanu szenátusi elnökkel, a kisebbik kormánypárt a szabadelvű ALDE elnökével, erre csak a kormány tevékenységének kiértékelése után kerül sor.

"Az RMDSZ-esek mindig jól felkészült, hatékony, komoly és szorgalmas embereket javasoltak a kormányzati tisztségekbe. Akárhány kormányban részt vettek, soha nem emlékszem olyasmire, hogy teljesítményhiánnyal lehetett volna vádolni őket" - mondta Dragnea a Romania TV-nek adott interjúban.

A PSD elnöke kifejtette, hogy azért is pozitív lépésnek tartaná az RMDSZ felvételét a kormánykoalícióba, mert 2018-ban a "nagy egyesülés" centenáriumát ünnepli az ország.

"Azt hiszem, hogy jövőre lehetőségünk kínálkozna több seb bekötözésére. Jó megoldás lenne, de még nem beszéltem velük. Talán tévedek, talán egyesek megharagszanak, talán egyeseknek gondjuk van ezzel, de mindannyian románok vagyunk. (...) Én azt mondom, hogy jót tesz, ha kevesebb köztünk a feszültség és több a híd, így, a románok között. Persze, ez kényes téma. Én nem zárom ki, nem utasítom el a gondolatot, hogy az RMDSZ kormányon legyen. Biztos, hogy jó megoldás volna, de sem nekem, sem Tariceanu úrnak nem volt velük komoly, megfontolt beszélgetésünk erről" - idézte a szociáldemokraták vezetőjét az Agerpres.

Liviu Dragnea először az RMDSZ májusi kongresszusán hívta burkoltan a kormánykoalícióba a magyar szövetséget, amellyel a decemberi választások után parlamenti együttműködésről - az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról - állapodott meg a PSD-ALDE koalíció.

A román sajtó most azért vette ismét elő a témát, mert feszültségek támadtak Sorin Grindeanu szociáldemokrata kormányfő és a PSD vezetősége között. A kormány politikai összetételének megváltozásához (az RMDSZ bevonásához) a parlament bizalmi voksára van szükség, ami jó alkalom lehet Dragneának egy nagyszabású kormányátalakításra.

MTI

Címkék: RMDSZ, Liviu Dragnea