Van olyan smeres, aki pozitívan értékeli az elnökválasztás eredményét

2019. április 2. - 18:56 | Belföld

A Smer-SD koalíciós párt továbbra is a legerősebb politikai párt akar maradni, meg akarja nyerni a következő parlamenti választásokat, és számottevő tagja kíván lenni az új kormánykoalíciónak is. A párt ezt abban a közleményben szögezte le, melyet a szűkebb pártvezetés szokásos keddi közös ebédje után adtak ki. A találkozón az elnökválasztás eredményét vitatták meg, amelyet a párt egyes képviselői különféleképpen értelmeztek.

Van olyan smeres, aki pozitívan értékeli az elnökválasztás eredményét

A párt közleményében az áll, hogy a Smer-SD elnöke, alelnökei és főigazgatója a találkozón köszönetet nyilvánítottak a sikertelen elnökjelöltnek, Maroš Šefčovičnak azért, hogy tisztességesen szerepelt az elnökválasztáson. Egyben kinyilvánították: teljes mértékben tiszteletben tartják az elnökválasztás eredményét. „A Smer-SD örömmel működik együtt a jövőben is Šefčovičcsal. Bízunk benne, hogy Zuzana Čaputová, az új államfő, akinek gratulálunk a győzelméhez, nem hagy majd maga után olyan negatív nyomot, mint a leköszönő elnök, Andrej Kiska” – áll a közleményben.

A vezetés azt is deklarálta: azt szeretnék, ha a Smer-SD maradna a legerősebb politikai párt, amely a következő parlamenti választásokat is megnyeri. Elismerik ugyanakkor, hogy ennek a célnak az eléréséhez változtatni fog kelleni a kommunikáción és a politikai munkavégzés formáján. A Smer-SD egyszersmind olyan autentikus szociáldemokrata párt kíván maradni, amely elsősorban a dolgozó embereket képviseli.

„Feltételezzük, hogy a parlamenti választásokra az előre kitűzött időpontban, 2020 márciusában fog sor kerülni, ezért késedelem nélkül megnyitjuk a politikánkról és a kormányzásról szóló eszmecserét, melynek fő témája az lesz, hogyan reagáljunk az új politikai trendekre, hogyan szólítsuk meg az új választókat és hogyan nyerjük meg a választásokat” – zárul a párt állásfoglalása.

Peter Pellegrini kormányfő és a Smer-SD alelnöke nem akarta kommentálni a tárgyalás eredményeit. Peter Žiga gazdasági miniszter és a párt alelnöke kijelentette: egy ebéd alatt nem lehet mindent megvitatni, de ahogy a közleményben is írták, az eszmecsere elkezdődött és folytatódni fog. Peter Kažimír pénzügyminiszter és alelnök aláhúzta: a közös nyilatkozat szövegével egyetértett a párt teljes vezetése.

A Smer-SD párt képviselői nem voltak egységesek az elnökválasztás eredményeinek értelmezésében. Pellegrini kormányfő azt mondta, a pártnak nyíltan ki kellene értékelnie, mit jelent számára a választási eredmény, illetve intenzív eszmecserét kellene indítani a párton belül, hogy megtalálják az okokat. „Itt az ideje, hogy a Smer-SD párton belül megbeszéljük, hogyan tovább” – jelentette ki kedden.

A koalíciós Smer-SD párt nem került ki megerősödve az elnökválasztásból, de nem is szenvedett vereséget. A pártvezetésnek ugyanakkor meg kellene fontolnia, hogyan tovább, írta kedden Erik Tomáš, a Smer-SD képviselője a közösségi hálón. Hozzátette: elemezni kell az eredményt és olyan stratégiát kell választani, hogy a párt a többi választásból, főleg a parlamentiből valóban megerősödve kerüljön ki.

Arról, hogy el kell gondolkodni a Smer-SD jövőjéről, Pellegrini mellett a napokban Peter Kažimír, a párt alelnöke is beszélt. Hozzátette: el kell ismerni a vereséget. Ján Podmanický, a Smer-SD parlamenti képviselője pozitívan értékelte, hogy a Šefčovič ellen folytatott „óriási antikampány” ellenére az elnökjelölt nagyon jó eredményt ért el. „A Smer-SD az egyedüli parlamenti párt, amelynek a jelöltje a második fordulóba jutott, ebből a szemszögből pozitívan értékelem (az eredményt)” – mondta. A Smer-SD szűkebb vezetése kedden cáfolta, hogy viszály lenne a párton belül.

TASR

Címkék: Smer, Ján Podmanický