A vandalizmusnak nincs helye Szlovákiában

2019. december 24. - 07:57 | Belföld

A vandalizmusnak nincs helye Szlovákiában, ilyen bűntettet nem szabad tolerálni, hangsúlyozta Zuzana Čaputová államfő azokra a hírekre reagálva, miszerint a rajeci és a námesztói (Námestovo) zsidó temetőben ismeretlen vandálok megrongáltak több sírkövet.

A vandalizmusnak nincs helye Szlovákiában
Fotó: Rendőrségi felvétel/Facebook

„Nagyon veszélyes játék ez a félelemmel és a társadalmi feszültségkeltéssel. Nem csupán az elhunytak és a hozzátartozóik, az egész zsidó közösség érintett, amely éppen tegnap gyújtotta meg az első gyertyát a hanuka alkalmából”

– olvasható Čaputová állásfoglalásában.

A rajeci temetőben mintegy húsz, a 19. század végéről és a 20. század első feléből származó sírkövet rongáltak meg. Pavel Frankl, a zsolnai zsidó vallási közösség elnöke szerint a vandál cselekedet valamikor december 4. és 22. között történt.

Nikola Kačkovič, a zsolnai kerületi rendőrkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a rendőrség sírgyalázás ügyében eljárást indított.

Ebben a hónapban nem ez az első ilyen eset. Az Emlékezz (Pamätaj) Polgári Társulás aktivistái december 16-án fedezték fel, hogy a námesztói zsidó temetőben ismeretlen vandálok 59 sírboltot rongáltak meg. A rendőrség ez esetben is sírgyalázás ügyében indított eljárást.

TASR