Vannak, akiknek nem tetszik, hogy Brüsszel hozzánk vág 40 milliárd eurót

2020. július 22. - 15:29 | Belföld

Európaiak egész nemzedéke fogja törleszteni azt a pénz, aminek a folyósításáról kedden állapodtak meg az Európai Unió országainak vezetői. Ugyanakkor nagy letőséget ad ez a csomag a pazarlásra és a korrupcióra – mutatott rá Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője. Ez EU-csúcsra Igor Matovič szilvás lepénnyel ment, és 40 milliárd euróval jött haza. Ezt a pénzesőt elemezte az INESS.

Vannak, akiknek nem tetszik, hogy Brüsszel hozzánk vág 40 milliárd eurót
Facebook (Igor Matovic)

Az elemző megjegyezte, ez a legnagyobb összegű költségvetés az unió a történetében, először számol adóssággal, és vezetett be saját adókat. „Az EU egyértelműen megerősítette azt a tendenciát, hogy a költségvetés szempontjából felelősségteljesen viselkedő országok fizetnek rá azokra a tagállamokra, amelyek évtizedek óta pazarolják a forrásaikat".

Vlachynský rámutatott, hogy ezt a pénzt nem ingyen adják, és kifolyhat az emberek kezéből, a források felhasználásáról pedig a politikusok döntenek. Ezenkívül az elemző szerint a pénzcsomag lehetőséget teremt a pazarlásra és a korrupcióra. „Káros hatással lesz a versenyszellemre is, mert sok vállalkozónak jobban meg fogja érni az EU-s alapokért, mint az ügyfelekért küzdeni" – tette hozzá.

A kedden Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozón az Európai Unió vezetői megállapodtak a koronavírus-járvány utáni gazdasági mentőcsomagról, az unió 2021–2027-es keretköltségvetéséről és egy 750 milliárd eurós, járvány utáni újjáépítési alapról, amelyből vissza nem térítendő támogatást nyújtanak és kedvezményes hitelt folyósítanak azoknak az oszágoknak, melyeknek gazdaságát súlyosan érintette a járvány. Ezen felül a vezetők megállapodtak az 100 milliárd eurós hétéves uniós keretköltségvetésről.

TASR