Vannak egészségügyi dolgozóink, akik két hónapon belül kétszer is megfertőzödtek

2021. január 11. - 15:27 | Belföld

A Denník N az állami kórházaknál és a számos járási kórházat üzemeltető Svet zdravia hálózatnál is érdeklődött olyan esetekről, amikor az egészségügyi alkalmazottaik többször is megfertőződtek koronavírussal. Akadtak olyan esetek több helyen is, amikor a két megfertőződés között nem telt el 90 nap sem, ami jelenleg az az idő, ameddig a szakemberek szerint bennünk maradnak az antitestek.

Vannak egészségügyi dolgozóink, akik két hónapon belül kétszer is megfertőzödtek
Illusztráció

Eva Kliská, a pozsonyi egyetemi kórházak szóvivője elárulta, hogy nagyon ritkán, de előfordult. "Három alkalmazottunk ismét megfertőződött a koronavírussal kevesebb mint három hónappal az első eset után. A fertőzés után tünetmentesek maradtak, vagy mérsékelt tüneteket produkáltak" - fogalmazott.

Tomáš Kráľ, a Svet zdravia szóvivője is egyedülálló esetekről számolt be, említve egy 25 éves orvosnőt, akinek a megfertőződését két hónap alatt kétszer is igazolta a laboratóriumi vizsgálat. Mindkét esetekben mérsékeltek voltak a tünetei.

Előfordult olyan esetük is, hogy egy dolgozójuk tavaly áprilisban, majd decemberben is megfertőződött.

A trencséni egyetemi kórház egy ilyen esetről tájékoztatott, egyik dolgozójuk két hónap alatt kétszer fertőződött meg, a második esetben súlyosabb volt a betegség lefolyása.

A Denník N megszólaltatta Alexandra Bražinová epidemiológust, aki elmondta, jegyeztek fel olyan eseteket, amikor súlyosabb volt a betegség lefolyása a második esetben, de olyanokat is, amikor enyhébb. "Amennyire tudom, nincsenek arra vonatkozó bizonyítékok, hogy melyik esetből van több" - húzta alá.

Nem rendelkeznek a szakemberek egyelőre elegendő információval arról, hogy meddig tarthat az immunitás.

Bražinová szerint az eddigi tanulmányok arra utalnak, hogy a védettség 6-8 hónapig is kitarthat az olyan emberek többségénél, akiknél a fertőzésnek közepesen súlyos vagy súlyos lefolyása volt, a sentimmunitás viszont ennél is tovább tart.

Szavai szerint ezt most az egész világon vizsgálják, ő maga is tagja egy kutatócsoportnak ezzel kapcsolatosan a Komenský Egyetem Orvosi Karán.

Októberben kijött egy tanulmány, melyben brit tudósok azt állapították meg, hogy aki enyhe tünetekkel átvészelte a fertőzést, annak hamarabb eltűnnek a szervezetéből az antitestek.

A tanulmány kapcsán mintegy 365 ezer személyt teszteltek véletlenszerűen.

Az Imperial College London kutatása, mely június 20-tól szeptember 28-ig tartott, azt mutatta meg, hogy a nyári hónapokban az ötödével (20%) csökkent azon személyek száma, akiknek a szervezetében találtak antitesteket. A tesztidőszak kezdetén még a minták 6%-a tartalmazott antitesteket, szeptember végére viszont ez az arány 4,4%-ra csökkent. Az antitestek száma leginkább az idősek esetében csökkent, míg a 14 és 29 év közti fiatalok körében a legkevésbé.

Az orvosok figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy az antitestek jelenléte a vérünkben nem jelent automatikusan immunitást.

Bražinová közlése szerint az esetek többségénél érvényes, hogy aki másodszor is megfertőződött, az leghamarabb 90 nappal az első után.

Szlovákiában ehhez az adathoz igazítottunk számos intézkedést. Például a tömeges tesztelésen nem volt kötelező részt vennie annak, aki az azt megelőző 90 napban valamikor fertőzött volt. Az oltást pedig olyan személyek kaphatják meg, akik az azt megelőző 90 napban nem voltak fertőzöttek.

(Denník N)