A vár történetének legnagyobb helyreállítási munkái zajlanak Krasznahorkán

2019. november 22. - 17:34 | Belföld

A krasznahorkai várban zajló felújítás a legátfogóbb és a legnagyobb a vár történetében, nemcsak a 2012-es tűzvész okozta károk helyreállításáról van szó, hanem a korábbi, nem megfelelő beavatkozások következményeinek elhárításáról is, tette közzé a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM), melynek igazgatása alá tartozik a vár.

A vár történetének legnagyobb helyreállítási munkái zajlanak Krasznahorkán
TASR

„Megértem, ha a külső szemlélő számára úgy tűnik, alig halad a munka, de az elmúlt másfél évben rengeteget haladtunk” - jelentette ki Branislav Pánis, a SNM vezérigazgatója.

A munka részét képezi például a várfalak körül található törmelék eltávolítása is. „A 70-es években végzett helyreállítás során több helyen megbontották a várfalat és a nyílásokon keresztül szórták ki az építkezési törmeléket a várdombra” - tette közzé a SNM.

A vár déli oldalán 500, az északin körülbelül 250 köbméternyi törmelék van. „Azért távolítjuk el, mert megtartja a nedvességet és az beszivárog a várfalakba is, emellett vissza akarjuk állítani az eredeti állapotot, amikor sokkal meredekebb sziklán magasodott a vár, még az 1968-ban készült felvételeken is így látható” - tette hozzá a múzeum.

Emellett kicserélik a várfalak nem oda illő korábbi cementes fugázását, helyreállítják és kiszárítják a várfalakat, a párkányzatokat és a mellvédeket, kiszárítják a várkápolna falait és kitisztítják a felső várat.

„Kibővítik a vár alatti parkolót, új vécéket és a turizmus kiszolgálására szolgáló helyiségeket építenek, közművesítik a területet, helyreállítják az oda vezető utat, mindezekből később is profitálni fog Krasznahorkaváralja” - tette hozzá Máté Tímea, a Betléri Múzeum igazgatója.

A teljes felújításra körülbelül 35 millió eurót fordítanak az állami költségvetésből.

Mint azt a szerdai nagyszabosi (Slavošovce) kihelyezett kormányülés után Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő és Richard Raši (Smer-SD) beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette, elhárultak az utolsó bürokratikus akadályok is a vár újjáépítésének útjából, és jóváhagyták Krasznahokaváralja területrendezési tervének módosítását is.

Ha nem történik semmilyen váratlan esemény, a SNM szerint az alsó és a középső várat 2021-ben vagy 2022-ben nyithatják meg a látogatók előtt, egy évvel ezután pedig a felső várat.

TASR