Váratlan fordulat: Kočner elkezdhet együttműködni a rendőrséggel. Jankovská ellen vallhat?

2023. március 9. - 10:49 | Belföld

Marián Kočner jelenleg 19 éves szabadságvesztését tölti, a Markíza-váltók ügyében jogerősen elítélték, de más bűncselekmények elkövetésével is gyanúsítják. Eddig minden esetben tagadta bűnösségét, most viszont úgy tűnik, egyes ügyekben elkezdhet együttműködni a rendőrséggel.

Váratlan fordulat: Kočner elkezdhet együttműködni a rendőrséggel. Jankovská ellen vallhat?
Fotó: TASR

A Nový Čas szerint mindezt egy nyitrai nyomozó február végén kiadott határozata indította el, amiben az áll, hogy Kočnert külön eljárás alá vonják a bírókkal kapcsolatos korrupciós ügyben. Kočnert azért vonják külön eljárás alá, mivel egy másik eljárásban tanúként van jelen, és hajlandóságot mutatott a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény, valamint a Köd (Hmla) nevű nyomozói csoport által folytatott büntetőeljárás tárgyát képező más cselekmények felderítésére.

A Köd nyomozói csoport olyan akciókat tudhat maga mögött, mint a Vihar (Búrka) vagy a Szélvihar (Víchrica), amelyek során a pozsonyi bíróságok több bíróját is őrizetbe vették, köztük Monika Jankovskát és Zoroslav Kollárt. Egyelőre kérdés, hogy Kočner a jelenleg szabadlábon lévő Jankovskával kapcsolatban kezd-e el csicseregni.

Jankovskát zsarolással vádolják a trencséni Fatima nevű bárral kapcsolatban. A vád szerint további személyekkel elintézte, hogy a koronatanú, aki a Jankovskához kapcsolódó korrupciós ügyekről vallott, megváltoztassa a vallomását. Jankovská a Threema nevű alkalmazáson keresztül kommunikált Kočnerrel, számos üzenetet váltottak, a maffialistás vállalkozó pedig majmocskának hívta őt.

Jankovská korábban mindent tagadott, de aztán elkezdett együttműködni a rendőrséggel, és azt állította, megbánta tetteit. Egyes bűntettekben, mint például az igazságszolgáltatás akadályozása, a köztisztviselői jogkörrel való visszaélés vagy a kenőpénz elfogadása, beismerte tettét, valamint vallomást tett a Vihar-üggyel kapcsolatban álló személyekről.

Jankovskát később kiengedték az előzetes letartóztatásból. A Nový Čas információi szerint Kočnert még nem hallgatták ki, és egyelőre nem tisztázott, hogy mihez is fűződik majd az állítólagos együttműködési ígérete. Kočner büntetőeljárásból való kizárása most azzal függhet össze, hogy beavatkozott a bíróság függetlenségébe azzal kapcsolatban, hogy 300 ezer eurót adott Vladimír Sklanka bírónak. Ez egy 2016-os eset, amikor a bíróság olyan pereket tárgyalt, amelyek a rózsahegyi papírgyárak privatizációját kérdőjelezték meg. Az ügyről Zoroslav Kollár ügyvéddel írt, a bíróság pedig végül a papírgyár javára döntött. Az Eco Invest-ügyben több tízmillió eurós perek folytak, és állítólag Jankovská is beleavatkozott.


(Čas.sk)