Varázslat az ablakból

2016. március 10. - 14:25 | Külföld

Nemrégiben Kukkónia címmel dokumentumfilm készült a Csallóközről. Az Öreg-Duna sodró lendülete, aranyporral hintett fövenye és a sziget ősi mesterségei szemünk előtt elevenednek meg a 15 perces alkotás során. A film tehetséges fiatal rendezőjével, Molnár Csabával L. Horváth Katalin beszélgetett.

Varázslat az ablakból
Molnár Csaba

Mindig rendező szerettél volna lenni?

Az életem irányulását nagyban meghatározta, hogy Komáromból származom. Édesanyám már kiskoromtól a színpad felé terelgetett, tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy elindultam ezen a pályán, amiért nagyon hálás vagyok. A szavalást is nagyon élveztem – egészen addig, amíg a biztonságtechnikával foglalkozó édesapám haza nem állított egy kamerával. Onnantól kezdve tudtam, hogy az én helyem a kamera mögött van. Több egyetemen, főiskolán próbálkoztam, de végül mindig visszataláltam a filmhez. Alapvetően a rendező az, akinek a lénye áthatja a produkciót. Persze, mindegyik műfaj – a videokliptől a művészfilmig – más látásmódot igényel. Egy sztorit sokféleképpen el lehet mesélni, sokféle narratíva van. Egy reklámhoz például olyan rendezőt érdemes felkérni, akinek a vizualitás az erőssége. Egy sorozatnál inkább az a fontosabb, hogy a rendező a dramaturgiában legyen otthon. Engem a színészek átlényegülése izgat elsősorban.

Ebből a szempontból a Kukkónia című dokumentumfilm kivétel lehetett, hiszen nem voltak színészek, akiket instruálni lehet. Ez megnehezítette a dolgodat?

Amikor felkérésre dolgozom, igyekszem inspirációt, találkozási pontokat keresni. Itt már maga az ötlet is felkeltette az érdeklődésemet, hiszen Csallóköz az otthonom, így ösztönzőleg hatott rám a feladat, hogy erről forgassak. A szüleimmel gyermekkoromban sokat jártunk a természetbe. Édesapám szőlővel foglalkozik, édesanyámnak gyönyörű kertje és virágai vannak. Nekem a természethez nem volt ilyen közeli viszonyom, de ez a forgatás tökéletes lehetőség volt arra, hogy felfedezzem magamnak Kukkóniát. Szerettem volna, ha ez az élmény a filmben is megjelenik: a rácsodálkozás a táj szépségére, vagy ahogy magába szippant az elbűvölő mondavilág. A tündérek egykor volt birodalmának varázsa végigkíséri a filmet.

A film elkészítésében oroszlánrész jutott lapunk házi fotósának, Dömötör Edének is, aki operatőrként vett részt a munkálatokban. Ütköztetek-e nehézségekbe a forgatás során

Egy film sikerét a munkatársak hozzáértésén kívül nagyban meghatározzák az anyagiak. A dokumentumfilm kapcsán szembesültünk a kisebbségi pályázatok rendszerének azon hiányosságával, hogy egy rendes dokumentumfilm költségvetésnek csak a töredékére lehet pályázni. Mi egy olyan filmet szerettünk volna készíteni, melyen nem látszik, mennyire kevés pénzből készült. Hónapok munkája van benne, mert a természetet nem lehet siettetni. Mindent a maga idejében kellett felvenni, az aratást például nyáron, az almaszüretet ősszel. Egyikünk sem az a fajta ember, aki kifogásokat keres. Ahhoz tartottuk magunkat, hogy legyen inkább pár szép képünk, amelyekre sok időt és energiát áldoztunk, mint sok-sok közepes. Ede egy jó felvételért képes volt nyakig begázolni a Dunába.

A sziget ismeretlen arcával is találkoztál?

A Duna különleges jelentőségű volt a számomra. A forgatás egyik meghatározó élménye is egy csónakázáshoz kapcsolódik. A víz közepén teljesen elönti az embert a nyugalom. Ott nincs zaj, nincs szemét, nincs rohanás. A táj, az emberi beavatkozás ellenére, még mindig sokat megőrzött a nyugalmából. Ezt az idillikus hangulatot azonban vendéglátónk tovább ragozta. Miközben mi minden érzékünkkel a folyóra figyeltünk, ő frissen fogott dunai halból főtt halászlével vendégelt meg bennünket a senki szigetén, az Öreg-Duna közepén. Éppen ezt, az illatok, ízek, lágy morajok kavalkádját a legnehezebb filmben visszaadni. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor egy hosszú, sietős napon, a megszokott vonaton ülve kinézek az ablakon, és meglátok valami szépet – ott volt eddig is, csak nem vettem észre. Ez a forgatás egy hosszas kitekintés volt azon a bizonyos ablakon.

Március 16-án, 18.00 órától a dunaszerdahelyi VMK-ban várja önöket L. Horváth Katalin, a KUKKÓNIA című könyv szerzője.

Az író-olvasó találkozó előtt levetítik Molnár Csaba filmjét is. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak!

(para)