Varázslatos Alsósztregova - Megújult a Madách-kastély történelmi parkja

2020. június 27. - 17:43 | Régió

Két év felújítási munkálatok után 2020. június 25-én átadták az alsósztregovai Madách-kastély történelmi parkját. Egy nagyszabású projekt, többforrású finanszírozás és sok ember erőfeszítésének köszönhetően felújult és látogatható a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma fenntartásában lévő kulturális és természeti örökségünk egyik gyöngyszeme. 

Az alsósztergovai Madách-kastély az egyik legjelentősebb magyar vonatkozású műemlék Szlovákiában. A kastélyt körülvevő parkban található az 1864-ben elhunyt drámaíró sírhelye és emlékműve. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma kiemelt támogatásának és az európai uniós forrásoknak köszönhetően a kastélyt körülvevő park és a síremlék is megújultak.

Madách Imre költő, író, ügyvéd, politikus, a magyar drámaköltészet jelentős alakja 1823. január 20-án született Alsósztregován. Kisebb megszakításokkal itt élte le egész életét, és ebben, a ma Nagykürtös járásbeli községben halt meg 41 évesen. A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumához tartozó kastélyt és parkját az évek alatt sikerült teljesen felújítani, és benne egy európai színvonalú tárlatot nyitni Madách életéről és Az ember tragédiájáról. A kastély felújítási munkálatait a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma 2014-ben oklevéllel ismerte el, a Pamiatky a múzeá c. szakmai folyóirat pedig az év felújítása díjat adományozta, az ugyanebben évben kiírt közönség díjat is elnyerte.

„Szlovákiai magyar múzeumi intézményként kiemelt feladat számunkra, hogy az alsósztregovai kastély, a Madách-család sírhelye és környezete is méltó legyen a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjához”

- mondta Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatónője. Az elmúlt két évben a parkban modern múzeumpedagógiai eszközökkel és információs táblákkal tematikus út épült. A Madách Imre emlékműhöz és a kastélyhoz vezető járdákat helyreállították, padokat, játszóteret és a patak feletti hidakat építettek, valamint egy kulturális rendezvényekre alkalmas színpadot is felállítottak.

A 19. századi park felújítása az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország 2014–2020 közötti határon átnyúló Palócland – Hont – Podpoľanie nevet viselő együttműködési projektjének része. A kulturális hagyományok és a természeti értékek támogatása mellett az is fontos célkitűzés volt, hogy a program minél több turisztikai látványosságot hozzon erre a szlovák-magyar határmenti területre. "Meggyőződésem, hogy az alsósztregovai Madách-kastély és parkja népszerű és keresett hely lesz nemcsak a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma látogatói, illetve Alsósztregova lakosai, hanem általában a régióba látogató turisták számára is" - hangzott el Branislav Panis köszöntő beszédében.

A történelmi park ünnepélyes átadására 2020. június 25-én, 11.00 órakor került sor a Madách-kastély udvarán. A megnyitón beszédet mondott Panis Branislav, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója, Dobrocký Ľuboslav, Alsósztregova polgármestere, Bózvári József, a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület elnöke. A projekt és a felújított park bemutatását Jarábik Gabriella múzeumigazgató vezette.

(parameter)