Várhatóan jövőre sem változik az elektromos áram lakossági ára, a kormány megállapodott a Villamosművekkel

2023. szeptember 19. - 17:50 | Belföld

A Szlovák Villamosművek (SE) továbbra is 61,20 euró/MWh (0,0612 euró/kWh) adja majd az elektromos áramot a háztartások számára, a kormány és az SE ma aláírta az erre vonatkozó megállapodást. Ez az úgynevezett termelői ár, ami megegyezik az idei és a tavalyi árral - az elvi megállapodást erről még 2022-ben kötötte meg a Heger-kormány az SE-vel. Az áram tényleges ára ennek hozzávetőlegesen a duplája lesz, azt az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) határozza meg. A vállalatokra ez a megállapodás nem érvényes, ők bizonyos kompenzációra számíthatnak a kormány részéről.

Várhatóan jövőre sem változik az elektromos áram lakossági ára, a kormány megállapodott a Villamosművekkel
Fotó: TASR

Aláírta az áram árára vonatkozó szerződést az Ódor-kormány és a Szlovák Villamosművek (SE), így a háztartások továbbra is az eddigi, 61,20 euró/MWh (0,0612 euró/kWh) áron kapják majd az áramot. Ez azonban csak az áram termelői ára, a teljes ár ennek hozzávetőlegesen a duplája. A végső árat, amely a termelői ár mellett tartalmazza a rendszerhasználati díjat, az áfát és egyéb járulékokat is, az Árszabályozási Hivatal határozza meg a következő hetekben.

A jelenlegi megállapodás csak a háztartási áram árát szabályozza, a vállalkozások az ideihez hasonlóan jövőre is piaci alapon vehetnek áramot maguknak.

„A lényeg az, hogy ne az utolsó pillanatban, karácsony előtt vagy az év legvégén tájékoztassuk a lakosságot az áram várható áráról” – utalt Ódor Lajos miniszterelnök a tavalyi eseményekre, amikor csak az év utolsó napjaiban dőlt el az áram lakossági ára.

A kormányfő szerint a megállapodást az is segíti, hogy Szlovákia elég áramot termel. „Azért engedhetjük ezt meg magunknak, mert a mohi erőmű 3. blokkja már 96 százalékra üzemel” – mondta a kormányfő.

Szerinte a vállalkzások is számíthatnak majd ártámogatásra, de annak mértékéről a választások után felálló új kormány dömnt majd.

„A világpiaci ár csökkenése olyan mértékű, hogy nem nagyon kell masszívan támogatni az áramárat” – mondta Ódor a vállalati szektor ártámogatásával kapcsolatban.

Megerősítette azonban, hogy a jövő évi állami költségvetés tervezete, amin a kormánya most dolgoziik, tartalmaz majd egy csomagot az energia árának mérséklésére. „Azt majd az új kormány döntheti el, hogy kinek és milyen mértékű árkompenzációt fogad el” – mondta Ódor.

2025-ben már emelkedhet az áram ára

Peter Dovhun gazdasági miniszter szerint a megállapodás 2023-ra és 2024-re vonatkozik, a következő években a háztartásoknak is fel kell készülniük arra, hogy emelkedhet az áram ára.

„Az állam nem engedheti meg magának, hogy mindenkinek ilyen alacsony áron adja majd az áramot, aki megteheti, használja ki ezt az alacsony árat arra, hogy befektet az áramfelhasználás csökkentésébe” – tanácsolta a gazdasági miniszter.

Már idén is felmerült egy olyan lehetőség, hogy az áram ára a fogyasztás mértékében változhat, vagyis aki többet fogyaszt, az többet fizethet az áramért.

Branislav Strýček, az SE igazgatótanácsának elnöke szerint ez a termelői ár a második legalacsonyabb az Európai Unióban.

„Csak Bulgáriában olcsóbb ennél az áram” – jelentette ki Strýček.

Az alacsony ár megtartása érdekében a kormány vállalta, hogy nem vezet be semmilyen új adót vagy járulékot a villamosenergia-piacon.

- lpj -


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: