Városi rendőrök is alkalmazhatnák az objektív felelősség elvét bizonyos esetekben, ha átmegy a belügy javaslata

2020. november 30. - 08:58 | Belföld

Az álló forgalom eseteiben alkalmazhatnák a városi és községi rendőrök az objektív felelősség elvét. A közúti közlekedésről szóló törvényt érintő módosítást, ami ezt lehetővé tenné, Lukáš Kyselica (OĽaNO) tervezi benyújtani a jövő év elején.

Városi rendőrök is alkalmazhatnák az objektív felelősség elvét bizonyos esetekben, ha átmegy a belügy javaslata
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Ez azt jelenti, hogy például a megállásra és várakozásra vonatkozó előírások megsértését büntethetné a városi vagy községi rendőr. Kyselica javaslatának indoklásában szerepel, hogy ez rendkívül meggyorsítaná és hatékonyabbá tenné a munkát az ilyen szabálysértések vizsgálatánál, emellett sokkal több ilyen szabálysértést lenne mód egyáltalán kivizsgálni.

Amennyiben elfogadják a javaslatot, Kyselica indoklása szerint nem kevés költségbe kerül majd, hogy minden érintett városi és községi rendőrség számára elérhetővé tegyék a közigazgatási szabálysértések központi jegyzékét, ugyanakkor ez szerinte csupán a műszaki oldala a dolognak, míg törvényi akadályát ennek nem látja.

Leszögezte, dolgozni fognak azon is, hogy a helyi rendőri szerv megfelelő műszaki és adminisztratív felszereltséggel rendelkezzen ahhoz, hogy behajthassa a kiszabott bírságokat, ez ugyanakkor szerinte az önkormányzatok anyagi lehetőségeitől is függ.

(TASR)