Városliget jöhet létre a jövőben dunaszerdahelyi gokartpálya helyén, kezdhetik átépíteni a szabadidőparkot

2021. július 2. - 07:00 | Régió

Hamarosan megkezdődik a dunaszerdahelyi városi szabadidőpark átépítése, ám mivel annak egy részén épül meg az új sport- és rendezvénycsarnok, képviselői indítványként egy szándéknyilatkozatot hagyott jóvá a testület arról, hol jöhetne létre a jövőben egy városliget.

Városliget jöhet létre a jövőben dunaszerdahelyi gokartpálya helyén, kezdhetik átépíteni a szabadidőparkot
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

„A Városliget kiépítési szándékának jóváhagyására vonatkozó képviselői indítvány elsősorban abból indul ki, hogy orvosolja egy kiterjedt pihenő övezet hiányát a város területén” –

fogalmazta meg javaslata lényegét az A. Szabó László, Bugár György, Hodosy Szabolcs és Nagy Krisztián (mindannyian az MKP-frakció tagjai) képviselőkből álló csoport.

A dunaszerdahelyi Kisudvarnoki út mellett elterülő gokart pálya, illetve az amelletti, az Észak II-es lakótelep Lőrincz Gyula utcájáig húzódó erdősáv (ez a javaslat szerint megmaradna), illetve részben szántóföld alatti parcellákat javasolják erre a célra, összesen mintegy 7 hektárnyi területet, melynek egy része pillanatnyilag még a Szlovák Földalap birtokában van, a képviselő-testület azonban tavaly szeptemberben és idén áprilisban is elfogadta azokat a javaslatokat, melyek szerint az állami területek ingyenesen a város tulajdonába kerülnének.

„Mivel a kérdéses telkeken 1972-ben épült gokartpálya egyrészt a közeli lakótelep lakóinak kérésére a városvezetés döntése alapján, másrészt a diósförgepatonyi új, modern gokartközpont megléte miatt már nem tölti be eredeti funkcióját, ezzel a javaslattal lehetőség nyílik az adott telkek környezetbarát felhasználására a 21. század követelményeinek megfelelően” – fogalmazott A. Szabó László a javaslat indoklásában.

Megjegyezte, hogy a városliget és pihenpőövezet nem néhány évre, hanem a következő évszázadra készül, ezért nemzetközi pályázat kiírását javasolják egy urbanisztikai tanulmány elkészítésére a park elrendezésének megoldásával kapcsolatban, különös tekintettel az ökológiai stabilitásra és a tereprendezésre, illetve egy városliget funkcióira. „Úgy gondoljuk, hogy a park létesítése jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez és javítja a dunaszerdahelyi lakosok környezetének minőségét” – figyelmeztetnek a képviselők.

Azt egyelőre nem tudni, mikor valósulhat meg.

Erre az indítványra azt követően került sor, hogy idén januárban határozott a testület egy új sport- és rendezvénycsarnok megépítéséről a városi szabadidőparkban meglévő jelenlegi kicsi sportcsarnok tőszomszédságában. Mindemellett a park is megújul, mégpedig olyan mértékben, hogy rá se fogunk ismerni.

A város 2019 májusában írt ki egy pályázatot a szabadidőpark optimális urbanisztikai és architektonikus megoldására, hogy a park megőrizze sportolási és rekreációs jellegét. A benyújtott ötlettervek alapján készült egy projektdokumentáció, mely már tartalmazza a betonfelületek, a mérnöki hálózatok és a zöld területek teljes revitalizálását. Maga a projekt egy kör alakú központi teret és az azt övező, koncentrikusan rácsatlakozó szinteket foglalja magába, a központba bevezető sugárutakkal, körsétánnyal, szökőkúttal és borutcával.

Az ezzel kapcsolatos közbeszerzést a galántai székhelyű AVA-Stav nyerte, a vele kötött, áfával együtt 1,07 millió eurós szerződés a napokban került fel a város weboldalára, és egyik mellékletében azt is közölték, hogy a villanyvezetékekkel, közvilágítással kapcsolatos munkákatokat alvállalkozóként a szintén galántai Daisy-Elektro végezné (ezek a munkák teszik ki a teljes munkálatok 28%-át), a park közepén megépítendő szökőkutat a pozsonyi Begra Kft. építheti (8,5%), míg a szintén fővárosi Techno-Tip Kft. egy szivattyúállomást építene ki (3,4%).

Hájos Zoltán polgármester pedig arról tájékoztatott, hogy a napokban át is adhatják a kivitelező cégnek a területet. A park a tervek szerint három hónap alatt újulhat meg

(SzT)