A városnak adományozta kassai villájukat Máthé János szobrászművész felesége

2022. október 21. - 16:18 | Régió

A város tulajdonába került Máthé János (1922-2012) szobrászművész kassai villája a műteremmel és a művész hagyatékával együtt. Az adományozási szerződést pénteken írta alá Máthé Éva, a szobrász felesége, és Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármester. A villa, amely nemzeti kulturális műemlék, az európai jelentőségű szobrászművész múzeuma lesz - tájékoztatott a kassai magisztrátus.

A városnak adományozta kassai villájukat Máthé János szobrászművész felesége
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az 1980-as években épült villa Kassa-Észak (Košice-Sever, Horolezecká) városrészben áll. A weimari Bauhaus-iskola minimalista építészetének egyik legkiválóbb alkotásaként jegyzi a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének modern építészeti nyilvántartása. Máthé János hagyatékában 400 szobor, több mint 2500 rajz és egy közel 1300 képzőművészeti kiadványból álló könyvtár található.

„Máthé János Kassán született, 90 évig élt a városban, és ott is halt meg. A Kassán készült alkotásait mostantól egész Európa és az egész világ láthatja" - mondta Máthé Éva a szerződés aláírása után.

Radoslav Kutaš, a kulturális minisztérium államtitkára méltatta a művész és felesége emberségét, hűségét. Megjegyezte, Szlovákiában nem szokás, hogy valaki az összes vagyontárgyát a városra hagyja. „Nem ismerek szebbet az ő élettörténeténél. Legyen fény az utunkon, még ezekben az időkben is, amikor sokan elveszítik a reményt és – ahogy mondani szokás – nem látják a fényt az alagút végén" - mondta a művészt méltatva.

Jaroslav Polaček, a város főpolgármestere nagyra értékelte az ajándékot. „Amit ma kaptunk, azt nagyon becsüljük. Meggyőződésünk, hogy Máthé János öröksége kimeríthetetlen inspirációs forrás lesz az elkövetkező generációk számára" - mondta. Az adományozási szerződés aláírásával a város deklarálta, hogy nemcsak megőrizni a szobrász hagyatékát, hanem terjeszteni is fogja a szellemiségét. A villa az adományozási megállapodás értelmében múzeumként fog szolgálni.

TASR