A városok a tömeges tesztelésekre fordított kiadások visszatérítését sürgetik

2020. november 19. - 18:56 | Belföld

Amennyiben újabb tömeges tesztelésekre kerül sor, a városok és a községek továbbra is készek együttműködni. Sürgetik ugyanakkor az első és a második forduló költségeinek visszatérítését. A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) így reagált arra a bejelentésre, miszerint a közeljövőben az országos tesztelés újabb fordulóira kerülhet sor. A TASR hírügynökséget Daniela Piršelová, az ÚMS szóvivője tájékoztatta csütörtökön.

A városok a tömeges tesztelésekre fordított kiadások visszatérítését sürgetik
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

„A tömeges tesztelés nincs ingyen, és a városok anyagi források nélkül, önerőből nem tudják megvalósítani a további fordulókat”

– áll az ÚMS közleményében, mely szerint a gyakorlat megmutatta, hogy a városok maximálisan együttműködőek. Az állam részéről ugyanakkor elvárják a világos és fair kommunikációt. Az ÚMS támogatja az önkormányzatok azon igényét, hogy a kormány időben, világosan és érthetően fogalmazva hozzon intézkedéseket.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő korábban bejelentette, hogy karácsonyig várhatóan sor kerül még egy tömeges tesztelésre. Részleteket egyelőre nem árult el. Annyit mondott, hogy az epidemiológusok és a központi válságstáb fontosnak ítélték az országos tesztelést, mert sikerült általa csökkenteni a napi esetszámot. Hozzátette:

ha azt fogják tapasztalni, hogy az emberek nem akarnak részt venni az önkéntes tesztelésen, akkor decemberben teljes lezárásra lehet szükség.

TASR