A vártnál jobban nőnek Németország gáztartalékai, már most sikerült elérni a szeptemberi célkitűzést

2022. augusztus 15. - 08:20 | Külföld

A német gáztárolók valamivel több mint 75%-ban voltak tele pénteken, több héttel az erre kitűzött céldátum előtt - adja hírül a Portfolio.hu.

A vártnál jobban nőnek Németország gáztartalékai, már most sikerült elérni a szeptemberi célkitűzést
Fotó: Pixabay/illusztráció

Németország 23,3 milliárd köbméternyi föld alatti gáztárolóval rendelkezik, ami a 2021-ben felhasznált 100 milliárd köbméter gázmennyiség több mint ötöde.

A kormány célja az volt, hogy a gáztárolók szintje szeptember 1-jére elérje a 75%-ot, amit úgy néz ki, hogy sikerült teljesítenie. A következő célt október 1-jére tűzték ki, itt már 85%-os töltöttségi szintet akarnak elérni.

Oroszország június közepe óta drasztikusan csökkentette az Európába az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező gázmennyiséget, és jelenleg csak a megállapodás szerinti mennyiség 20%-át szállítja, hibás és késedelmes berendezésekre hivatkozva, míg Európa szerint a lépés politikai indíttatású.

A német gázpiaci szolgáltató, a THE augusztus 15-én fogja bejelenteni a fogyasztókra kivetett gázáradó mértékét, hogy segítsen az Uniper és más importőröknek megbirkózni a megugró árakkal.


(Portfolio.hu)