A vártnál is nagyobbat zuhan az Európai Unió gazdasága - itt van az Európai Bizottság nyári előrejelzése

2020. július 7. - 11:45 | Belföld

Az eurozóna gazdasága 8,7 százalékkal zsugorodik 2020-ban, majd 2021-ben 6,1 százalékkal bővül jósolja az Európai Bizottság (EB) a nyári gazdasági előrejelzésében. A teljes unió gazdasági teljesítménye hasonló mértékben, 8,3 százalékkal csökken, majd jövőre 5,8 százalékkal nő. A szlovák GDP 9, a magyar 7 százalékkal csökken idén.

A vártnál is nagyobbat zuhan az Európai Unió gazdasága - itt van az Európai Bizottság nyári előrejelzése
Paolo Gentiloni forrás: Európai Bizottság

Szlovákia esetében a bizottság optimistább a szlovák jegybanknál, csak 9 százalékos visszaesést jósol, miközben a nemzeti bank júniusi előrejelzése szerint 10,4 százalékkal csökken a gazdaság teljesítőképessége. Az EB szerint azonban kilábalás lassabb lesz, mint ahogy a jegybank várja: 2021-ben 7,5 százalékkal bővülhet a szlovák gazdaság, míg a nemzeti bank szerint 8,4 százalékkal nőhet a gazdasági teljesítmény.

Valdis Dombrovskis, a bizottság gazdasági alelnöke szerint a járvány hatása erősebb, mint várták.

„A koronavírus miatti gazdasági intézkedések, a lockdown hatása komolyabb, mint ahogyan azt kezdetben gondoltuk” – írja kommentárjában az EB alelnöke.

Szerinte a gazdaságot a következő időszakban is sok, komoly veszély fenyegeti, beleértve a járvány második nagyobb hullámát is. „Ha valmi, akkor ez az előrejelzés hatásosan illusztrálja, hogy miért kell megegyeznünk az ambiciózus újraindítási csomag feltételeiben” - tette hozzá Dombrovskis. A 750 milliárd eurós csomagról várhatóan jövő heti ülésén tárgyal az Európai Tanács.

„A koronavírus több mint félmillió emberéletet követelt világszerte, és az áldozatok száma naponta emelkedik. Ez az előrejelzés megmutatta a járvány pusztító gazdasági hatásait” - magyarázta Paolo Gantiloni. Az EB gazdasági biztosa. Szerinte az EB gazdasági mentőcsomagja új magabiztosságot ad és új pénzügyi injekciót biztosít a gazdaságnak, éppen a legkritikusabb időben.

A tavaszi előrejelzésében az EB még egy százalékponttal alacsonyabb, mintegy 7,4 százalékos visszaesést jósolt 2020-ra az eurózónában, és 7,7 százalékosat az egész EU-ban.

Az EB előrejelzése Magyarország esetében is komoly visszaesést jósol: a magyar GDP 7 százalékkal zuhanhat 2020-ban, ami éles ellentétben van a magyar jegybank előrejelzésével.

A Matolcsy György vezette intézmény ugyanis még mindig gazdasági növekedést vár, habár a legutóbbi előrejelzésük szerint csak a 0,3-2 százalék közötti tartományban.

A magyar kormány pesszimistább Matolcsynál, a pénzügyminisztérium 3 százalékos recesszióval számol, vagyis Varga Mihály pénzügyminiszter jóval optimistább az EB-nél, de azért korántsem annyira, mint Matolcsy György. Az EB szerint 2021-ben a magyar gazdaság 6 százalékos növekedéssel jöhet ki a válságból.

- lpj -