Vasárnap Komáromba jön Szalonna és Bandája

2020. július 7. - 16:24 | Kultúra

A Komáromi Jókai Színház és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ következő koprodukciós rendezvényére készül. Július 12-én, vasárnap 18 órai kezdettel a magyar népzenei élet egyik legjelentősebb, az idén 15 éves zenekara, Szalonna és Bandája ad jótékonysági  koncertet, megemlékezve ezzel Trianon 100. évfordulójáró is.

Vasárnap Komáromba jön Szalonna és Bandája
Szalonna és Bandája

Pál István Szalonna és bandája nem ismeretlen a komáromi közönség számára, hiszen már a korábbi években is koncerteztek a Felvidéken. A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái, az autentikus népzene mellett, népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését és továbbadását, ezért koncertjeik mellett fontos szerepet kap a népzeneoktatás.

Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb koncerttermeinek, fesztiváljainak, emellett az elmúlt években nagy sikerrel léptek fel mind Európában, mind a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban. 2006-ban Magyarország küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök, aki a koncert után a következőket mondta: „Zene, melyben benne van a magyar nép szíve, lelke”.

Az elmúlt években három nagylemezük jelent meg, az Örömzene és a Népzene a Kárpát-medencéből és az Úton című albumok. Büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíja, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el. A világ legnagyobb népzenei fesztiválján, a Washington szívében megrendezett Smithonian Folklife Festival-on minden este kitörő vastaps fogadta műsorukat. A közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott „Fölszálott a páva” népzenei vetélkedőn is nagy elismerésben részesültek, mint a verseny házigazda zenekara.

A zenekar énekesnője Pál Eszter, a Váczi Zeneművészeti Szakközépiskola tanára és a „Népművészet Ifjú Mestere”. Pál Istvánt a zenekar vezetőjét, 1992-ben „Pro Cultura Hungarica” díjjal tüntették ki a magyar kultúra megőrzéséért, 1999-ben a „Népművészet ifjú mestere“ címet vehette át , 2006-ban a Magyar Rádió eMeRTON díjjal jutalmazta és még ebben az évben az Artisjus Az év előadójának választotta. 2015. március 15-én az emberi erőforrás miniszterétől a legkiemelkedőbb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc díjat vehette át. Az elmúlt esztendőkben a zenekar három tagjával, Karacs Gyulával, Doór Róberttel és Gombai Tamással a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét vehették át zenei munkásságukért. Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják a Kárpát-medence legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.

A zenekar tagjai: Pál Eszter (ének), Pál István Szalonna (hegedű), Gombai Tamás (hegedű), Karacs Gyula (brácsa), Ürmös Sándor (cimbalom), Gera Attila (fúvós hangszerek) Doór Róbert (nagybőgő)

A koncert bevételét a komáromi kulturális élet két legfontosabb intézményének támogatására ajánlották fel a művészek. A belépődíj 10 euró. Belépőjegyek a koncert előtt 1 órával a színház jegypénztárában kaphatók, illetve online megvásárolhatók a www.jokai.sk weboldalon.

(jsz)