Vasárnap lesz 2017 első és utolsó Szuperholdja

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.

A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

A jelenség létrejöttéhez két feltételnek egyszerre kell teljesülnie: legyen telihold, és a Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz. Idén most vasárnap lesz az egyetlen látható Szuperhold.

Teliholdkor – amikor a Nap, a Hold és a Föld egy vonalban helyezkedik el az űrben – megnő az óceáni gravitációs hatás. Ha Szuperhold van, akkor ez a hatás még inkább felerősödik, de még így is túl gyenge, hogy bármilyen következménnyel járjon. John Vidale, a University of Washington szeizmológusa szerint tulajdonképpen semmi esélye nincs, hogy hatását érezzük a Szuperholdnak.

Egyes Szuperholdak erősebbek a többinél. A tavaly novemberi például a legközelebbi Szuperhold volt 1948 óta és csak 2034-ben fog megismétlődni.

Ugyanakkor a kutatók szerint a Hold éves szinten néhány centimétert távolodik a Földtől. Ezért az űrkutatók úgy becsülik, hogy évmilliárdok múlva már 47 nap alatt kerüli meg a bolygót a Hold a mostani 27.3 helyett.

December 3-án Szlovákiában 16 óra körül kel majd a Hold és hétfő reggel nyugszik majd le. Érdemes ezekhez közeli időpontot választani a jelenség megfigyelésére.

24.hu

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.