Vasárnaptól új formában működik tovább az Alkotmánybíróság

Vasárnaptól egyetlen szenátussal fog működni az Alkotmánybíróság – derül ki abból a határozatból, amelyet a testület szerdán fogadott el.

Szombaton kilenc alkotmánybírónak jár le a hivatali ideje. A határozat szerint az Alkotmánybíróság egy szenátussal fog működni, amelynek Jana Baricová lesz az elnöke. A szenátus további tagjai a következők: Miroslav Ďuriš, Jana Laššáková és Mojmír Mamojka.

Az aktuális munkarend egészen addig marad érvényben, amíg az újonnan megválasztott alkotmánybírók azt meg nem változtatják.

A parlament a csütörtöki ismételt szavazáson sem választotta meg az alkotmánybíró-jelölteket. A szavazáson 143 képviselő volt jelen, öten nem adták le a szavazólapot. A 138 leadott szavazólap közül 49 érvénytelen és 89 érvényes volt. Mivel senkit sem választottak meg, új szavazásra kerül sor.

Andrej Danko házelnök bejelentette, hogy az alkotmánybíró-jelöltekről a márciusi parlamenti ülésen szavaznak újra a képviselők. Jelölteket március 5-ig, 16 óráig lehet javasolni.

A képviselőknek 18 jelöltet kellett volna megválasztaniuk, akik közül Andrej Kiska államfőnek kellett volna kineveznie a kilenc új alkotmánybírót. Utóbbiak ültek volna azok helyére, akiknek február 16-án jár le a mandátumuk.

TASR/para