Vasárnaptól új vasúttársaság szállítja az embereket Pozsony és Komárom között – mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

2020. december 11. - 16:06 | Régió

Vasárnaptól a RegioJet helyett a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) és az osztrák nemzeti vasúttársaság, az ÖBB szállítja majd az utasokat a Pozsony–Komárom vonalon. Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter elmondott minden fontos dolgot, amit a Pozsony és Komárom között utazóknak tudniuk érdemes ezzel kapcsolatban.

Vasárnaptól új vasúttársaság szállítja az embereket Pozsony és Komárom között – mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat
Fotó: TASR

Doležal elmondta, hogy a RegioJetnek december 12-én lejár a szerződése, a közlekedésügyi minisztériumnak pedig érdekében állt továbbra is biztosítani a közlekedést a Pozsony–Komárom vasútvonalon, ugyanis az egyik leginkább leterhelt regionális szakaszról van szó. A közlekedésügyi miniszter elsőként a cseh társaságot szólította meg azzal kapcsolatban, hogy folytassák az együttműködést az adott szakaszon, de állítása szerint a RegioJet ugyanezért az árért jelentősen rosszabb minőséget tartalmazó ajánlatott kínált.

Vasárnaptól az utasok nagyobb kényelemre és jobb minőségre számíthatnak, ugyanis több klimatizált szerelvényt vetnek majd be, több mint egyórás késés esetén pedig a vasúttársaság visszafizeti az utasoknak a teljes jegyárat. Doležal ígérete szerint a vonatok kétharmada nagyobb kapacitással bír majd a jelenlegiekhez képest.

Emeletes vonatok ugyan nem járnak majd a szakaszon, de lényegesen hosszabb szerelvényekre lehet számítani, éppen ezért néhány megálló peronját meg kellett hosszabbítani. Doležal szerint a járatok száma változatlan marad.

A közlekedésügyi miniszter elmondta, hogy bizonyos mértékben változni fognak a jegyárak: az eddigiekhez képest 15%-kal olcsóbbak lesznek a jegyek a rövidebb, 60 kilométeres távolságon belüli utazásokra, míg a nagyobb távolságok esetén a tarifa változatlan marad.

Ami az állami költségeket illeti: a vasúti szakasz üzemeltetése évente 200 ezer euróval kevesebbe kerül majd az államnak az eddigiekhez képest.


-para-