Vásárúti, bátorkeszi és farkasdi diákok remekeltek a Katedra Történelemverseny országos döntőjében

2020. szeptember 23. - 08:55 | Régió

Az idei évben a kialakult járványhelyzet és az oktatásügyet érintő intézkedések miatt a tervezett májusi időpont helyett szeptember 22-én zajlott Dunaszerdahelyen a Katedra Történelemverseny országos döntője, melyen azok a csapatok vettek részt, amelyek a levelező fordulókban a legjobb eredményt érték el. 

Vásárúti, bátorkeszi és farkasdi diákok remekeltek a Katedra Történelemverseny országos döntőjében
Archív felvételek - kattintás után további fotók láthatók

Az idei évadban 31 iskola 43 csapata kapcsolódott be a versenybe, ezzel az idén is az egyik legnépszerűbb tantárgyverseny lett a Katedra-versenyek között. A mintegy 130 tanuló négy fordulóban mérhette össze tudását a levelezős versenyben. A verseny idei témája A második világháború története, Magyarország a második világháborúban volt, megtartva a folytonosságot az egyes történelmi időszakok között.

A versenyre a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskolában került sor. A megmérettetés tizenegy fordulóból állt. Az egyes fordulókban a tanulóknak egy-egy feladatlapot kellett kitölteniük a rendelkezésükre álló időben. A diákok fejtettek keresztrejtvényt, vaktérképpel dolgoztak, képeket ismertek fel, fogalmakat magyaráztak, történelmi totót játszottak stb. Ezt követően a felkészítő tanárok segítségével közösen megtörtént a feladatlapok javítása, melyek alapján kialakult a csapatok végleges sorrendje.

Az első helyen a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda Reformerek nevű csapata végzett, melynek tagjai Karika Laura, Csiba Csenge és Menző Márk voltak (felkészítő: Tóth Mónika).

A 2. helyezett csapat a Bátorkesziről érkezett Szentháromság csapat lett a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából, tagjaikkal, Fazekas Mátyással, Gábor Balázs Mátéval és Broskovics Krisztiánnal. Felkészítő tanáruk Pelle István volt. A harmadik helyen a Szövetségesek nevű csapat végzett a Farkasdi Alapiskolából, melynek tagjai Molnár Krisztina Ildikó, Molnár Simon és Makács Bálint voltak, felkészítő tanáruk Pásztor Judit volt.

Külön értékelték a posztereket is, melyeknek témája a második világháborús magyar katona volt.

A legjobb poszterkészítő csapat a bátorkeszi csapat lett, másodikok a lakszakállasiak (Horváth Bálint, Ravasz Máté, Kocsis Rebeka, felkészítő: Bajcsi Szilvia), harmadik helyen pedig a vásárútiak végeztek. Minden csapat oklevelet és könyvcsomagot kapott.

A Katedra külön elismerő oklevélben részesítette Pelle Istvánt, a bátorkeszi Kováts József MTNYAI és a búcsi Katona Mihály MTNYAI tanárát a versenyben kifejtett több évtizedes munkájáért, az eredményes felkészítésért a Felvidéki Magyar Pedagógus Díj elnyerése alkalmából.

Angyal László