A vastag bőr Taraba arcán, sokkal rosszabb minden anyajegynél

Lajos P. János | 2021. október 20. - 17:56 | Vélemény

Elfogadhatatlan magyarázattal próbálja védeni Tomáš Taraba ex-Kotlebás parlamenti képviselő, hogy a Facebook-falán próbálta meg megszégyeníteni Zuzana Čaputová kiskorú lányát, és egyben támadni a köztársasági elnököt. A hétvégén modellként lépett fel az államfő lánya, akinek az arcán egy anyajegy látható. „Tegnap óta tudjuk, hogy Szlovákiában van egy új top modellünk” – írta a kép alá Taraba. A képviselő feltehetően arra akart utalni, hogy a 17 éves lány nem magának, hanem anyjának köszönheti, hogy a kifutóra léphetett.

A vastag bőr Taraba arcán, sokkal rosszabb minden anyajegynél
Zuzana Čaputová és lányai (Fotó:TASR)

A bejegyzéshez több mint 8 ezer komment érkezett, és több mint 2400-an viccesnek tartották Taraba megszólalását. Valószínűleg ezt akarta elérni a (szalon)fasiszta képviselő, aki azonban nem vállalta nyilvánosan valódi a célját, vagyis azt, hogy a lányát bántva egy újabbat rúghat a köztársasági elnökbe. Helyette inkább elkezdett magyarázkodni, azt állítva, hogy ő csak megdicsérte a lányt, és szívesen venne ilyen dicséretet saját gyereke számára is.

Kicsit árnyalja Taraba „lelkesedését” Čaputová lánya modellkarrierjének beindulása iránt, hogy habár átlagosan legalább kéthetente ír valamit a köztársasági elnökről, nem igazán lehet olyan bejegyzést találni, amely pozitív színben tünteti fel őt.

Taraba bejegyzése akkor is óriási bunkóság lenne, ha a képen nem Čaputová lánya, és nem is egy fiatal lány lenne anyajeggyel az arcán, vagy bármilyen más bőrhibával. Nem azért, mert magának a modellnek ártana, hiszen őt feltehetően jó előre felkészítették a bunkó megjegyzésekre, és csak úgy engedték a nyilvánosság elé. Bizonyára

Sokkal inkább azoknak az egyszerű lányoknak – és fiúknak – árt, akiknek szintén van valamilyen anyajegyük látható vagy kevésbé látható helyen. A képviselő ugyanis azt üzeni nekik, hogy jobb, ha inkább otthon maradnak, elbújnak és „nem mennek emberek közé”.

És aki like-ot nyomott és viccesnek találta Taraba bejegyzését, az nézzen tükörbe, és gondolkodjon el rajta, hogy vajon Taraba nem nevette-e ki őt is...

Pedig a világ trendje – a divatban is, de nem csak ott – szerencsére teljesen más irányt mutat. Maradva a divatbemutatóknál: elég beírnia Google-keresőbe, hogy modellek bőrhibával, és több tucat elismert, sokat foglalkoztatott modellt találunk. Lehet azonban, hogy ez a trend még csak most ért el Szlovákiába, Tarabához pedig várhatóan soha nem fog eljutni.

A képviselőt sokan felszólították, hogy kérjen bocsánatot a köztársasági elnöktől, de mindenekelőtt a lányától. Igazuk van, ez lenne a legkevesebb, amit megtehet.

De nemcsak tőlük kellene bocsánatot kérni, hanem minden fiataltól, és egyáltalán mindenkitől, akiből a bejegyzésével megpróbálta kiváltani a kisebbrendűségi érzést.