VASTAPS: 28 ezer megoldatlan bűnténnyel csak Kaliňák tud dicsekedni

A belügyminiszter és az országos rendőrfőnök a tavalyi bűnügyi statisztikákkal hadonászott.

VASTAPS: 28 ezer megoldatlan bűnténnyel csak Kaliňák tud dicsekedni
Tibor Gašpar és Robert Kalniňák (Fotó: TASR)

Elmondták többek között, hogy megint kevesebb bűntény került a nyilvántartásba, és azoknak több mint a felét sikerült is megoldani. A tavaly elkövetett bűntények száma egyébként 66 215, és ennek 58,67%-át sikerült megoldani, ami közel 38 500. A többit nem.

Tibor Gašpar rendőrkapitány ehhez hozzáfűzte, hogy az önálló Szlovákiában meg nem voltak ilyen jók ezek a mutatók. Elárulta, hogy a felderítési arány magasabb, mint 1990-ben.

2016-ban egyébként még a következőképp néztek ki ezek a mutatók: 69 635 bűntény, 56,74%-os felderítési arány.

Gašpar szerint a bűntények számának csökkenéséhez hozzájárulnak a rendőrség preventív intézkedései is. Emlékeztetett, hogy elsősorban az utcai erőszakos bűnözés szorult vissza, miközben az ún. látens felderítési arány, elsősorban az adózással kapcsolatos bűncselekmények terén nő.

Kimutatták azt is, hogy az ezer lakosra eső bűncselekmények száma a Báni (Bánovce nad Bebravou) és az Alsókubini (Dolný Kubín) járásban a legalacsonyabb, míg a Pozsonyi I., II. és III. járásokban a legmagasabb. Ez utóbbi Gašpar szerint abból is adódik, hogy itt a legmagasabb azok aránya, akiknek az állandó lakhelye nem ebben a járásban található, ergo az alacsonyabb hivatalos lakószám rontja a statisztikát. Egyébként az arányt pedig úgy kell elképzelni, hogy a legbiztonságosabb járásokban ezer főre egynél kevesebb bűntény esett tavaly, míg a pozsonyi járásokban kettőnél több.

Az erőszakos bűncselekmények száma tavaly 6 132-t tett ki, ezek felderítési aránya meglehetősen jó, 76,22 %-os. 57 tavalyi gyilkosságból 39 esetben meglett a tettes.

Rosszabb viszont az arány a vagyon elleni bűncselekmények terén: 25 154 bűnténynek kevesebb mint felét, 41,64%-át sikerült felderíteni.

Az adó- és járulékfizetéssel kapcsolatos csalások terén tavaly 5 734 bűntény került a nyilvántartásba, ebből 4 082-t sikerült felderíteni, ami 71,19%-os arány.

A bűntények áldozatai 51,23%-ban férfiak, míg 48,77%-ban nők voltak. Az elfogott 42 911 bűnelkövetőből pedig 83,51% volt férfi és 16,49% nő.

Gašpar arra számít, hogy az idén összességében elérhetik a 60%-os felderítési arányt.

(TASR)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.