A Vatikán állítólagos bűneiről szóló új könyv jelent meg

Eredendő bűn címmel új könyv jelent meg csütörtökön a Vatikánról Gianluigi Nuzzi tollából, akit a Szentszék tavaly perbe fogott titkos dokumentumok kiszivárogtatása miatt.

Sajtótájékoztatóján az olasz újságíró elmondta: a vatikáni ügyészségnek ügyvédjei személyesen adták át a könyv egy példányát, amelyben feltételezett pénzügyi szabálytalanságok mellett a vatikáni banknál homoszexuális kapcsolatokról ír egy vatikáni papneveldében, azt állítva, hogy a papnövendékek legalább egyike kiskorú volt a történtek idején.

A Szentszék egyelőre nem reagált. A könyvben Nuzzi olyan dokumentumokra hivatkozik, amelyek szerint a pénzügyi botrányokba keveredett vatikáni banknál több millió dolláros számlákkal rendelkezett VI. Pál pápa, II. János Pál pápa és titkáraik is. Olyan feltételezések is megfogalmazódtak a könyvben, hogy közelebbről meg nem nevezett rejtett erők gátolták Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek reformtörekvéseit.

A vatikáni bíróság tavaly felmentette a Vatileaks 2 néven ismert sajtó-kiszivárogtatás miatt perbe fogott Nuzzit és újságíró társát, Emiliano Fittipaldit. A Vatikán pénzügyeivel kapcsolatos dokumentumokat a sajtó számára kijuttató Lucio Vallejo Balda prelátust azonban 18 hónap szabadságvesztésre ítélték, később azonban Ferenc pápa kegyelmében részesült.


MTI/para