Vb-2018 - Egyszerűsödik a csoportsorsolás

2017. szeptember 15. - 08:46 | Sport

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csütörtökön nyilvánosságra hozta a 2018-as világbajnokság csoportsorsolásának menetét, amelyet egyszerűbbé tett.

Az új szisztéma szerint a résztvevők világranglistán elfoglalt helyezése szerint alakítják ki a négy kalapot, azaz kisebb szerepet kapnak a földrajzi szempontok.

A FIFA közlése szerint az első kalapba a hét legjobb nemzeti együttes és a házigazda orosz válogatott kerül. A következő nyolc legjobb a másodikba, az újabb nyolcas a harmadikba, majd a negyedikbe. Az egyetlen földrajzi szempont a sorsoláskor az lesz, hogy egy kontinensről nem kerülhet két csapat ugyanabba a csoportba, ez alól Európa az egyetlen kivétel.

A korábbi vb-k sorsolásakor sokkal összetettebb volt a kalapok összeállítása, ugyanis az első a világranglista alapján alakult ki, a többit viszont földrajzi szempontok szerint állították össze. A FIFA azt is kijelölte, hogy az október 16-i világranglista lesz a mérvadó a Moszkvában december elsején sorra kerülő eseményen.

A mostani rendszer érdekessége, hogy amíg Lengyelország és Svájc csapata jelenleg az első kalapba kerülne, amennyiben kijut a vb-re, addig a spanyolok és az Európa-bajnoki ezüstérmes franciák a másodikból, a négyszeres világbajnok olaszok pedig akár a harmadikból várnák a sorsolást.

Eddig nyolc csapat részvétele biztos: a házigazda oroszokon kívül Brazília, Irán, Mexikó, Japán, Belgium, a Koreai Köztársaság és Szaúd-Arábia váltotta meg repülőjegyét az eseményre.

MTI/para

Címkék: foci-vb, sorsolás