Vb-2018 - Salah játéka a legnagyobb kérdés a csoportfavorit elleni nyitány előtt

Az A csoport favoritja, Uruguay pénteken mutatkozik be az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, ám az Egyiptom elleni meccs előtt mégsem a dél-amerikaiakkal foglalkozik a szaksajtó, hanem a rivális sztárjának, Mohamed Salah-nak az állapotával.

Vb-2018 - Salah játéka a legnagyobb kérdés a csoportfavorit elleni nyitány előtt
Fotó: AP

A Liverpool támadója, akit a Premier League legjobb játékosának választottak, a Bajnokok Ligája május 26-i fináléjában szenvedett vállsérülést, s azóta kérdés, hogy mikorra épül fel.

Hector Cúper, az egyiptomiak szövetségi kapitánya a héten kifejezetten optimistán nyilatkozott az ügyben, így könnyen lehet, hogy a 26. születésnapját éppen pénteken ünneplő klasszis csatár ott lesz a pályán a magyar idő szerint 14 órakor kezdődő mérkőzésen.

"Úgy vélem, egészen jó esély van rá, hogy játsszon. Már labdás edzéseket végez és lényegesen jobb állapotban van, mint néhány napja" - nyilatkozta az argentin szakvezető.

A világbajnokságon 1990 óta először szereplő afrikai együttesnél nem véletlenül reménykednek Salah játékában, ugyanis nélküle kevés esélyük van a 2010-es világbajnokságon negyedik, legutóbb nyolcaddöntős uruguayiak ellen.

A dél-amerikai gárda első számú sztárja, Luis Suarez biztosan ott lesz majd a pályán, s bevallottan komoly bizonyítási vágy dolgozik benne, mivel négy éve dicstelenül kellett távoznia a brazíliai tornáról. Az FC Barcelona csatára ugyanis csapata utolsó csoportmérkőzésén beleharapott Giorgio Chiellinibe, amiért később kizárták a vb-ről és a nemzetközi szövetség négy hónapra, valamint kilenc válogatott tétmérkőzéstől is eltiltotta.

"Úgy akarok játszani, hogy ez az én vb-m legyen, azok után, ahogy 2014-ben távoznom kellett" - jelentette ki Suarez.

Uruguay 13. alkalommal szerepel világbajnokságon, míg Egyiptomnak ez csupán a harmadik tornája lesz 1934 és 1990 után. Amíg a dél-amerikaiak kétszer megnyerték a vb-t (1934, 1950), s 12 eddigi fellépésükön csupán háromszor nem jutottak tovább a csoportkörből, addig Egyiptomnak még nincsen győzelme, négy meccsen két döntetlen és két vereség a vb-mérlege.

A két válogatott eddig egyetlen mérkőzést vívott egymással: 2006-ban barátságos mérkőzésen Uruguay 2-0-ra győzött az egyiptomiak vendégeként.

Pénteken egy egyiptomi labdarúgó ugyanakkor mégis beírhatja magát a világbajnoki rekordok könyvébe. Amennyiben ugyanis a 45 éves Esszam el-Hadarj védi majd a csapat kapuját, ő lesz minden idők legidősebb vb-résztvevője. A rekordot most még a kolumbiai Faryd Montragón tartja, aki 2014. június 24-én 43 évesen és 3 naposan játszott a vb-n.

(MTI)