Vb-2034: Indonézia, Ausztrália, Malajzia és Szingapúr közösen pályázhat

2023. október 11. - 12:26 | Sport

Indonézia közösen rendezné meg a 2034-es labdarúgó-világbajnokságot Ausztráliával, Malajziával és Szingapúrral.

Vb-2034: Indonézia, Ausztrália, Malajzia és Szingapúr közösen pályázhat
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

Erick Thohir, az indonéz szövetség (PSSI) elnöke szerdán megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak Ausztráliával.

"Amikor Malajziában és Szingapúrban jártam, mindkét ország jelezte, hogy csatlakozna egy indonéz-ausztrál rendezéshez" - tette hozzá a PSSI vezetője. "Tavaly Katarban volt a vb, Japán és a Koreai Köztársaság már volt házigazda, és biztos vagyok benne, hogy a nemzetközi szövetség kipróbál új országokat. A négyes összefogással nagyobb az esélyünk" - mondta.

Az ausztrál szövetség reakciójában egyelőre csak visszautalt múlt heti bejelentésére, miszerint vizsgálja a lehetőségeket a 2029-es klubvilágbajnokság és/vagy a 2034-es vb lebonyolítására.

A 11 év múlva esedékes világbajnokságra az ázsiai és az óceániai konföderációhoz tartozó országok jelentkezhetnek, mivel 2026-ban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó, azaz az észak- és közép-amerikai régió látja vendégül a futballvilágot, míg a 2030-as seregszemlét Spanyolország, Portugália és Marokkó kapta úgy, hogy egy-egy mérkőzést Uruguay, Argentína és Paraguay is rendez, tehát három földrészen is lesznek találkozók.

Szaúd-Arábia hétfőn jelezte hivatalosan a 2034-es rendezési szándékát a FIFA-nak, amely október 31-ig várja a jelentkezést az érdeklődőktől. A végleges pályázatot jövő júliusban kell benyújtani.


MTI