A vb-címvédő Mercedes volt a leggyorsabb az első Forma-1-es teszten

Az egyéni és konstruktőri világbajnokságban is címvédő Mercedes csapat pilótája, Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a 2017-es Forma-1-es szezon első, barcelonai tesztjének első napján, hétfőn.

A háromszoros világbajnok brit versenyző a délutáni négy órában kapott lehetőséget arra, hogy kipróbálja a német gyártó idei autóját, az 1:21.765 perces ideje pedig a nap legjobb eredménye volt. Újdonsült csapattársa, az előző szezon végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg helyét átvevő finn Valtteri Bottas a délelőtti etapban ült a volán mögé, ám ő nem az autó gyorsaságát, hanem hosszútávú megbízhatóságát tesztelte: 79 kört tett meg a W08 nevű autóval.

Hamilton mögött a Ferrari négyszeres világbajnoka, a német Sebastian Vettel érte el a második legjobb eredményt, ideje 113 ezreddel volt lassabb, mint a brité. A harmadik helyen a Williamsszel versenyző Felipe Massa zárt, aki éppen Bottas távozása miatt tért vissza azok után, hogy az előző idényben bejelentette visszavonulását.

Az elmúlt évtized legeredményesebb istállói közé tartozó Red Bull Renault-nak és McLaren-Hondának komoly nehézségei adódtak: előbbi pilótája, Daniel Ricciardo egész nap elektromos gondokkal küzdött, utóbbi együttesnél a kétszeres világbajnok Fernando Alonsónak pedig a Honda motorral voltak problémái. Emiatt mindketten a tervezettnél jóval kevesebb kört tudtak megtenni.

Az első tesztelés csütörtökig tart, a március 26-i, melbourne-i szezonrajt előtt még egyszer, március 7. és 10. között lesz lehetősége a csapatoknak gyakorolni, akkor is Barcelonában.


MTI/para