Vb-pótselejtező - Az olasz és a portugál válogatott közül csak egy juthat ki

2021. november 26. - 19:35 | Sport

Az elmúlt két Európa-bajnokság győztese, az olasz és a portugál válogatott ugyanarra az ágra került a 2022-es, katari világbajnokság európai pótselejtezőjének pénteki sorsolásán, így csak az egyikük juthat ki a tornára.

Vb-pótselejtező - Az olasz és a portugál válogatott közül csak egy juthat ki
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az idei kontinensviadalt megnyerő Squadra Azzurrának előbb Észak-Macedóniával, míg a 2016-ban Eb-aranyérmes Portugáliának Törökországgal kell megküzdenie, majd a két párharc továbbjutója egymással találkozik a vb-részvételért. A döntőt Portugáliában vagy Törökországban vívják.

A zürichi sorsolást a vb-selejtezők alapján hat csapat - Portugália, Skócia, Olaszország, Oroszország, Svédország és Wales - kiemeltként várta, így ez a hatos az első meccset saját közönsége előtt játszhatja. A döntők helyszínét aztán ismét sorsolással döntötték el.

Az A ágon Skócia mellé Ukrajna, Wales mellé pedig Ausztria került, utóbbi párharc győztese fogadhatja előbbi továbbjutóját a döntőben. A B ágon az oroszok a magyarok csoportjában második lengyeleket kapták ellenfélül, és a meccs győztese léphet pályára otthon a fináléban a svéd-cseh összecsapás nyertese ellen.

A pótselejtezőre a tíz csoportmásodik, valamint a Nemzetek Ligája előző kiírásából a két legjobb olyan csoportgyőztes - Ausztria és Csehország - kvalifikálta magát, amely vb-selejtezős csoportjában lemaradt az első két helyről.

Az európai pótselejtezők elődöntőit március 24-én, míg a részvételről döntő finálét öt nappal később rendezik.

A pénteki sorsoláson elkészítették a két interkontinentális pótselejtező párosítását is. Ez alapján az ázsiai selejtezők ötödik helyezettje a dél-amerikai sorozat ötödik helyezettjével, az észak- és közép-amerikai régió negyedikje pedig az óceániai győztessel csap össze a vb-részvételért semleges helyszínen június 13-án vagy 14-én.

Európai vb-pótselejtezők párosítása:

A ág, elődöntő:

Skócia-Ukrajna
Wales-Ausztria - a párharc győztese a finálé házigazdája

B ág, elődöntő:

Oroszország-Lengyelország - a párharc győztese a finálé házigazdája
Svédország-Csehország

C ág, elődöntő:

Olaszország - Észak-Macedónia
Portugália-Törökország - a párharc győztese a finálé házigazdája

(MTI)

Címkék: Vb-pótselejtező