Vb-pótselejtező: A skótok kapitánya az ukránok továbbjutását kívánja

2022. május 31. - 14:14 | Sport

Szerdán a skót-ukrán mérkőzéssel megkezdődik a harc az utolsó európai helyért a katari labdarúgó-világbajnokságra.

Vb-pótselejtező: A skótok kapitánya az ukránok továbbjutását kívánja
Fotó: TASR/AP

Az eredeti kiírás szerint március végén rendezték volna a meccset, de az ukrajnai háború miatt el kellett halasztani.

A háború azóta sem ért véget, az európai szövetség (UEFA) viszont Szlovéniában biztosított edzőtábort az ukrán csapatokban futballozó játékosoknak, akik a nemzeti együttes felkészülése során német, olasz és horvát klubokkal is megküzdhettek.

"A csapatmorál az egeket verdesi. Nincs szükség bármit is mondani nekik. Tapasztalt futballisták és tökéletesen átérzik a helyzetet" - mondta Olekszandr Petrakov ukrán szövetségi kapitány.

A középpályás Tarasz Sztepanyenko pedig arról beszélt, szívvel-lélekkel kell játszaniuk, hogy némi örömöt nyújtsanak a hazájukat védő katonáknak.

Érdekesség, hogy a skót labdarúgás egyik híres alakjának vegyes érzelmei vannak az összecsapás kapcsán, mert hiába saját nemzeti együttesével játszik az ukrán csapat, mégis utóbbiért szorít majd.

"Nemcsak azt akarom, hogy Ukrajna kvalifikálja magát a vb-re, hanem azt, hogy nyerje is meg a tornát. Az érzéseim azt diktálják, hogy a futballnál fontosabb azt üzenni, hogy Oroszország viselkedése elfogadhatatlan" - fogalmazott Graeme Souness, aki kétszer szerepelt világbajnokságon a skót válogatottal.

A két csapat szurkolói biztosan ki vannak éhezve a sikerre, Ukrajna ugyanis története során csupán egyszer, 2006-ban szerepelt vb-n, akkor a negyeddöntőig jutott. A szigetországiak már nyolcszor vettek részt vb-n, de legutóbb erre 24 éve volt példa.

A glasgow-i pótselejtező győztese azonban még nem örülhet a vb-indulásnak, ugyanis a párharc továbbjutója vasárnap Wales vendégeként küzd meg a katari részvételért. Utóbbi a márciusi elődöntőben Ausztriát múlta felül 2-1-re.


MTI