Vb-pótselejtező - Ukrajnát kiejtve Wales jutott ki utolsóként Európából (Videó)

2022. június 6. - 07:43 | Sport

Utolsóként Wales jutott ki Európából a labdarúgó-világbajnokságra, miután a vasárnapi pótselejtezőn 1-0-ra legyőzte a vendég ukrán válogatottat.

Vb-pótselejtező - Ukrajnát kiejtve Wales jutott ki utolsóként Európából (Videó)
Gareth Bale, a walesiek legnagyobb ikonja (Fotó: AP/TASR)

A walesi együttes az első félidő hajrájában egy szabadrúgás után szerzett vezetést: a csapatkapitány Gareth Bale balról, nagy erővel középre lőtt labdájába Andrij Jarmolenko úgy fejelt bele, hogy a másik irányba dőlő kapusnak esélye sem volt a hárításra.

A négy napja a skótokat kiejtett ukránok a mérkőzés nagy részében mezőnyfölényben játszottak, több hatalmas lehetőséget is kidolgoztak, de a mérkőzés hőse, a walesiek kapuját őrző 35 éves Wayne Hennessey - aki klubcsapatában január 2. óta nem lépett pályára - mindet hárítani tudta, így a hazaiak történetük során másodszor jutottak ki világbajnokságra: 1958-ban, Svédországban a negyeddöntőben búcsúztak.

A vendégcsapatban ezúttal nem jutott szóhoz a ferencvárosiak szélsője, Olekszandr Zubkov.

Az összecsapást eredetileg márciusban rendezték volna, de az ukrajnai háborús helyzet miatt elhalasztották. Wales közben Ausztriát búcsúztatta, és várt több mint két hónapot utolsó selejtezős mérkőzésére.

A pótselejtezőn korábban a lengyelek és a portugálok harcolták ki a vb-részvételt.

A katari torna november 21-én kezdődik, a walesiek a vb-n majd a B csoportban szerepelnek Anglia, az Egyesült Államok, valamint Irán társaságában.

Eredmény, világbajnoki pótselejtező, döntő:

Wales-Ukrajna 1-0 (1-0)

gól: Jarmolenko (34., öngól)

A biztos résztvevők:

Afrika (5): Ghána, Kamerun, Marokkó, Szenegál, Tunézia

Ázsia (4,5+1): Katar (házigazda), Irán, Koreai Köztársaság, Japán, Szaúd-Arábia

Dél-Amerika (4,5): Brazília, Argentína, Ecuador, Uruguay

Európa (13): Németország, Dánia, Belgium, Franciaország, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Anglia, Svájc, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Wales

Észak- és Közép-Amerika (3,5): Kanada, Mexikó, Egyesült Államok

Óceánia (0,5): -

(MTI)