Vb-selejtezők - Kikaptak a vb-címvédő argentinok és a brazilok, Luis Díaz duplázott

2023. november 17. - 07:43 | Sport

A hétszeres aranylabdás Lionel Messivel felálló világbajnoki címvédő Argentína 2-0-ra kikapott a vendég Uruguaytól, míg Brazília 2-1-es vereséget szenvedett Kolumbiában a 2026-os labdarúgó-vb dél-amerikai selejtezőjének ötödik fordulójában, csütörtökön.

Vb-selejtezők - Kikaptak a vb-címvédő argentinok és a brazilok, Luis Díaz duplázott
TASR-felvétel

A végig remekül játszó uruguayiak Buenos Airesben Ronald Araujo és Darwin Nunez góljaival nyertek az éllovas otthonában, és feljöttek a második helyre. Az argentinoknak végetért a négy győzelemből álló sorozatuk.

Az ötszörös világbajnok brazilok ugyanakkor megszakítás nélkül másodszor kaptak ki, három összecsapás óta nyeretlenek, és visszacsúsztak az ötödik helyre, pedig kiválóan kezdtek Barranquillában. Gabriel Martinelli már a 4. percben vezetést szerzett, ám a 75. és 79. percben Luis Díaz - Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa - duplázott. A csatár azt követően lépett ismét pályára a kolumbiai válogatottban, hogy a hét elején találkozhatott szüleivel, akiket októberben végén raboltak el. A futballista édesanyját órákon belül kiszabadították, édesapját viszont csak múlt csütörtökön engedte szabadon a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) marxista gerillaszervezet.

Sikerükkel a kolumbiaiak feljöttek a harmadik helyre, és a brazilokat még a venezuelaiak is megelőzték, mivel gól nélküli döntetlent játszottak Ecuadorral.

Az eddig pont nélküli Bolívia 2-0-ra verte Perut, és így utóbbi került a sereghajtó, tizedik helyre.

Eredmények, 5. forduló:
Argentína-Uruguay 0-2 (0-1)
Kolumbia-Brazília 2-1 (0-1)
Chile-Paraguay 0-0
Bolívia- Peru 2-0 (1-0)
Venezuela-Ecuador 0-0

Az állás: 1. Argentína 12 pont, 2. Uruguay 10, 3. Kolumbia 9, 4. Venezuela 8, 5. Brazília 7, 6. Ecuador 5 (4-3), 7. Paraguay 5 (1-2), 8. Chile 5 (3-6), 9. Bolívia 3, 10. Peru 1

Az ecuadoriak a nemzetközi szövetség döntése alapján mínusz három pontról indultak, mert korábban meghamisították a kolumbiai származású védőjük, Byron Castillo születési dátumát.

A dél-amerikai kontinens tíz csapatából hat jut ki egyenes ágon a vb-re, a hetedik pedig interkontinentális pótselejtezőt vívhat. A 48 válogatottat felvonultató világbajnokság társházigazdája az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó lesz három év múlva.

MTI