A védelmi bizottság meghallgatta az országos rendőrfőkapitányt a Kuciak-csapat feloszlatása ügyében

2019. november 14. - 16:33 | Belföld

A Kuciak-nyomozócsapat tagjai tovább dolgoznak a kettős gyilkossággal összefüggő ügyeken. Erről csütörtökön biztosította a parlament védelmi és biztonsági bizottságának tagjait Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány. Ľubomír Galko független képviselő és bizottsági tag elismerte, hogy Lučanský magyarázatának „megvolt a maga logikája”.

A védelmi bizottság meghallgatta az országos rendőrfőkapitányt a Kuciak-csapat feloszlatása ügyében
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Hogy az állításai mennyire voltak hitelesek, Galko szerint az idő fogja megmutatni.

Lučanský indokolatlannak nevezte a Kuciak-csapat feloszlatása miatti bírálatot. A bizottságot biztosította arról, hogy ha az ügyben újraindulna az előkészítő eljárás, akkor ugyanazok a nyomozók és ügyészek folytatnák a munkát, akik eddig is dolgoztak az ügyön. A csapat feloszlatásával egyetértett Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter is.

Galko elmondása szerint a rendőrfőnök felvázolta a képviselőknek azt a rendszert, amelynek segítségével a nyomozócsapat egy részét nagyon gyorsan újra fel tudnák állítani abban az esetben, ha egyes intézkedéseket utólag hiányosnak ítélnének. Hozzátette: számára újak voltak a nyomozás során történt hibákról és a késedelmekről szóló információk.

Anton Hrnko (SNS) bizottsági elnök szerint Lučanský

„nagyon felkészült, pontos és következetes volt”.

A képviselőknek elmagyarázta, hogy a csapatot nem azért oszlatták fel, mert elveszítette volna a létjogosultságát. A felszámolás oka az volt, hogy a csapat egyes tagjait más-más, Marian K. kommunikációjából következő ügyek kivizsgálásával bízták meg, és ők aztán saját csapatokat hoztak létre.

Galko szerint Lučanský beszélt a szivárogtatásokról is.

„Nagyon világosan jelezte, hogy a speciális ügyészség, vagy a jogi képviselők szivárogtatnak”

– tette hozzá.

A rendőrfőnök állítólag olyan eseteket is említett, amikor az újságírók előbb jutottak hozzá bizonyos információkhoz, mint a rendőrök.

Hrnko rámutatott, hogy a rendőrség köreiből is szivárogtak ki információk, emiatt néhány rendőrt a nyomozócsapatból is ki kellett zárni. Úgy véli, fel kell tenni a kérdést, hogy kinek használnak az efféle szivárogtatások.

A bizottság elnöke arról is beszélt, hogy elérkezett az ideje a rendőrség újraszervezésének, mivel bizonyos, a 90-es évek elején létrehozott intézmények mára feleslegessé váltak, és akadályozzák a nyomozásokat. Hozzátette: a rendőrfőnök már előkészítette a szükséges intézkedéseket, melyekről egy másik, rendkívüli bizottsági ülésen fognak tárgyalni.

TASR