A védelmi miniszter hajlandó azonnal lemondani, ha megvalósul az ellenzék riogatása a szlovák-amerikai védelmi együttműködésről

2022. január 9. - 11:58 | Belföld

A védelmi miniszter nyilvános felhívást intézett a szlovák-amerikai védelmi együttműködés bírálóihoz.

A védelmi miniszter hajlandó azonnal lemondani, ha megvalósul az ellenzék riogatása a szlovák-amerikai védelmi együttműködésről
Jaroslav Naď védelmi miniszter (Fotó: TASR)

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter a közösségi oldalán tett közzé nyilvános felhívást azoknak, akik Szlovákia szuverenitásának megsértését látják a Szlovákia és az USA védelmi együttműködési megállapodásában (DCA).

A miniszter a bejegyzésben leszögezi, ha a megállapodást bírálók által megfogalmazott állítólagos fenyegetések közül egyetlen is teljesül, lemond, és soha többé nem indul köztisztségért. Ellenkező esetben viszont ugyanezt az elvi hozzáállást várja el.

„Ha viszont mindez nem történik meg, amíg ez a kormány hatalmon van, ha nem jön létre amerikai bázis, az amerikaiak egyetlen tömegpusztító fegyvert sem hoznak a Szlovák Köztársaság területére, és nem adunk át egyetlen repülőteret sem az amerikaiaknak, kérjenek bocsánatot a szlovák nemzettől, és ismerjék el, hogy hazudtak és csak rémisztgettek, és többé ne induljanak semmilyen köztisztségért“

– szögezi le Naď, a bejegyzésben pedig konkrétan megemlíti Ficót, Blahát, Uhríkot, Kotlebát, Mazureket, Chmelárt, Čarnogurskýt és Žilinkát, akikhez a felhívást intézte. „Legyenek legalább egyszer férfiak, ne rejtőzzenek a kifogások és az üres szavak mögé, és fogadják el a javaslatom“ – tette hozzá.

A miniszter már korábban is hangsúlyozta, hogy ez a szerződés egy szokványos nemzetközi egyezmény, amelynek értelmében 100 millió dollárt hívhatnak le, amit a védelmi infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak, és ami az állam tulajdonában marad. A Szlovák Köztársaság és az USA közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodás lehetővé tenné az Egyesült Államok fegyveres erői számára a Malacky-Kuchyňa és Sliač katonai repülőterek, valamint más létesítmények használatát – bérleti díj nélkül. A szerződés tíz évre szól, majd utána is érvényben marad egyéves felmondási idővel.

Csütörtökön Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök visszautasított minden olyan összeesküvést, amely az együttműködési megállapodással kapcsolatos, kijelentette, ez egy keretmegállapodás, amely egyetlen amerikai katonának sem biztosítja automatikusan az országba való belépést. „Ezért mindenki, aki azt a benyomást próbálja kelteni, hogy Szlovákia elveszíti szuverenitását a szerződés által, vagy hogy az Egyesült Államok a keretszerződés értelmében Szlovákia területére szállíttathatja a fegyvereit, az vagy nem olvasta el ezt a szerződést, vagy szándékosan vezet félre” – fogalmazott Heger.

Emlékeztetett arra, hogy az amerikai fegyveres erők bármely konkrét tevékenységét Szlovákia területén külön kell jóváhagyni, akár a kormány, akár a parlament által. Aláhúzta, a keretmegállapodás tervezetéről a kormány fog tárgyalni, a jóváhagyása után pedig a parlament, tehát szerinte az egész folyamat a lehető legátláthatóbb.

Az ellenzék mellett a jövő héten Moszkvába látogató Maroš Žilinka főügyész is bírálta a szlovák-amerikai védelmi együttműködést. Az általa vezetett főügyészség 35 észrevételt tett a tervezett szerződéssel kapcsolatban, és a dokumentum egészét elutasítja. Žilinkáék azt is kifogásolják, hogy a tervezett szerződés túllép azokon a megállapodási kereteken, amelyeket Szlovákia a katonai szervezetbe való belépéskor elfogadott. A főügyészség kiegyensúlyozatlannak tartja a dokumentumot, és meggyőződése, hogy ilyen paktum jóváhagyásával sérülne az ország szuverenitása.


(TASR/para)