A védelmi miniszter szerint nincs elegendő teszt az országos teszteléshez

2021. január 13. - 18:10 | Belföld

Nincs elegendő teszt az általános országos teszteléshez. Ezt Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter nyilatkozta a kormányülés után, és kijelentette, még nem tudja megerősíteni, de cáfolni sem, hogy a jövő hétvégén sor kerül a lakosság általános tesztelésére.

A védelmi miniszter szerint nincs elegendő teszt az országos teszteléshez
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Naď azt mondta, az országos tesztelés az önkormányzatok kérésére valósulna meg, az önkormányzatok ugyanis azzal keresik meg a védelmi minisztériumot és a belügyminisztériumot, hogy teszteljék le az embereket.

„Ha az egyes települések megszervezik a szűrést, az teljes mértékben az önkormányzatok hatáskörébe tartozik"

- jegyezte meg Naď.

A védelmi minisztérium és a belügyi tárca kész segíteni őket ebben. A miniszter azonban megjegyezte, ha a tesztelés önkéntes, akkor a részvétel alacsony és a hatásfok is kicsi.

„Mindent megteszünk, hogy segítsünk az önkormányzatoknak a szűrés megszervezésében, de ha mindössze 20 vagy 30 százalékos a részvétel, akkor nincs értelme az egésznek"

- mondta a védelmi tárca vezetője.

A miniszter rámutatott, hogy az önkormányzatoknak és a kormánynak meg kell állapodniuk a tesztelés szabályaiban. A védelmi minisztérium gondoskodik a személyzetről, az igazolásokról és a tesztekről. Naď szerint azonban az nem lehetséges, hogy az önkormányzatok saját szabályokat vezessenek be, amelyek „nem működnek pontosan”. Így nem lehet azonosítani a fertőzötteket - mondta.

A miniszterelnök a hétfői kormányülés után jelentette be az újabb országos tesztelést, amit szerinte addig kell ismételni, amíg az új esetek gyakoriságának mérőszáma 0,5 százalék alá nem csökken. Az országos szűrést két héten belül elvégeznék.

TASR