Védőfelszerelést és oltást kapnak a pedagógusok Komáromban

2021. február 19. - 13:29 | Belföld

A járási hivatal péteken átadta Komárom város önkormányzatának az állami támogatást, ami védőfelszeréles formájában érkezett a tanárok számára. Az iskolák – egyelőre – részleges megnyitása miatt szükséges a munkába visszatérő pedagógusok védelme.

Védőfelszerelést és oltást kapnak a pedagógusok Komáromban
Fotó: Paraméter

A komáromi pedagógusok számára előkészített védőeszközöket az állam biztosította, ezeknek a szétosztásáról a járási hivatal gondoskodik.

A járási hivatal elnöke, Banai Tóth Pál elmondta, Komárom városában 517 pedagógus számára 2500 egyszerhasználatos sebészeti maszkot, 517 darab FFP2-es reszpirátort és 100 arcpajzsot biztosítanak.

„A járás viszonylatában több mint 1500 pedagógussal számolunk, az ő számukra is ilyen arányban – tehát fejenkét – öt darab egyszerhasználatos szájmaszkot, egy darab FFP2 reszpirátort és összesen kb. 1500 arcpajzsot osztunk szét“ – részletezte Banai Tóth Pál.

Ezen kívül a Komáromi járási hivatal megkezdte a tesztelések költségeinek megtérítését is az önkormányzatok számára, az első kör költségei már megérkeztek, a többi folyamatban van.

Keszegh Béla, Komárom város polgármestere a járási hivatal munkájáról, illetve a pedagógusok szükséges védelméről szólva elmondta, a járványhelyzet kezeléséhez nagyban hozzájárul a járási hivatal munkája is, ami többnyire láthatatlan.

„Komáromban kiemelt prioritást élvezett, hogy a gyerekek visszakerüljenek az iskolákba,

ezért megteszünk mindent, ezért bonyolítjuk hetente a célirányos tesztelést, aminek hátterét a járási hivatal biztosítja“ – mondta a polgármester.

Hozzátette, a szülők és pedagógusok heti tesztelése mellett fontos a védőfelszerelés is.

„Erről az önkormányzat is gondoskodott, de most, a járási hivatal hozzájárulásával fontos lépést tettünk annak irányába, hogy a pedagógusok védve legyenek“ – mutatott rá Keszegh Béla.

A polgármester elmondta, elsőrendű a város számára a védettség következő lépése, tehát a tanárok beoltása:

„A pedagógusoknak fontosak a védőeszközök, de ugyanolyan fontos az oltás is. Múlt héten jeleztük a minisztériumnak, hogy szeretnénk, ha Komáromban is oltva lennének a pedagógusok. Szerdán újabb oltópontok nyíltak országszerte és sikerült elérni, hogy Komáromban szombattól elinduljon a pedagógusok beoltása is.“

A hétvégén 500 adag vakcina érkezik a városba, eddig 428 személy jelezte, hogy igényelné az oltást. Arról még nincs információ, hogyan történik meg az 55 év feletti pedagógusok beoltása, mivel az Astra-Zeneca oltóanyagának ez a korhatára. A folyamat a kórház oltóközpontjában zajlik majd.

Hupka Adrián