Vége az ész nélküli rendelgetésnek - Drágábbak lesznek az olcsó kínai cuccok

2020. augusztus 29. - 13:37 | Belföld

A kormány szerdai döntését követően a Denník E gazdasági lap összegezte, mennyivel drágulnak a jövőben azok a termékek, amelyeket Kínából vagy az USA-ból rendelünk.

Vége az ész nélküli rendelgetésnek - Drágábbak lesznek az olcsó kínai cuccok
Fotó: Szlovák Posta - illusztráció

A jelenlegi gyakorlat szerint sem adót, sem vámot nem kell fizetnünk az Ázsiából rendelt termékek után, amennyiben rendelésünk összértéke nem haladja meg a 22 eurót. 22 és 150 euró közötti rendeléseknél ÁFÁ-t kell fizetnünk, a 150 eurót meghaladó rendelések esetében pedig ÁFÁ-t és vámot is.

A kormány ezeket a szabályokat változtatná meg 2021 júliusától, mégpedig úgy, hogy a rendelés összegére való tekintet nélkül minden terméket megadóztatna.

Az intézkedés, amitől évi 11 millió euró bevételt remél a kormány, pontosan így nézne ki:

  • a 22 euró alatti rendelések esetén ÁFÁ-t kell fizetni,
  • 22 és 150 euró közötti összeg esetén ÁFÁ-t kell fizetni,
  • 150 eurós rendelés felett ÁFÁ-t és vámot is kell fizetni.

A Kínából vagy az USA-ból történő vásárlás esetén elektronikus vámnyilatkozatot kell majd tenni, és az ÁFÁ-t a rendelőtől a szállító - a Szlovák Posta vagy bármely futárszolgálat - is "behajthatja".

Az új szabályozás célja, hogy az Európai Unióban jelenlévő gyártók piaci pozícióját ne rontsák a Kínában olcsón előállított termékek, amiket rengeteg európai rendel - jelenleg mindenféle adózás nélkül.

Tehát ha 2021 júliusa után például egy 5 eurós telefontokot rendelünk Kínából, az mindaddig a raktárban marad, amíg ki nem töltjük a Pénzügyi Igazgatóság oldalán a vámnyilatkozatot, és nem fizetjük be a 20 százalékos ÁFÁ-t a termékért. Így az 5 eurós telefontok végleges ára 6 euró lesz. Az eljárás némileg bonyolítja, hogy ha nincs csippel ellátott személyi igazolványunk, és nincs aktiválva a Slovensko.sk oldalon az elektronikus fiókunk, nem is tudunk online vámnyilatkozatot leadni.

Az ilyen esetekben tudjuk felhatalmazni a Szlovák Postát vagy az illetékes futárszolgálatot a vámnyilatkozat leadására. Ezt követően a csomag átvételekor fizetjük ki az adót, 22 eurós rendelés felett pedig a vámot is.

(DenníkE/parameter)