Vége a lakásárak eszetlen növekedésének?

2022. október 31. - 10:59 | Belföld

A pozsonyi lakáspiacon úgy tűnik, elérte csúcsát a lakáspiaci konjunktúra. Országszerte itt a legmagasabb a kereslet az új lakások iránt, miközben ehhez képest a kínálat meglehetősen szűk. Az olcsó lakáshitelek időszakában emiatt a lakásárak kilőttek. Az idei harmadik negyedévben az árnövekedés a 20%-ot is elérte az egy évvel korábbihoz képest, miközben a csúcson csaknem 4 900 euró volt a négyzetméterár - írja hétfői cikkében a HN.

Vége a lakásárak eszetlen növekedésének?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A másik oldalon látszódott, hogy a csúcson járunk, miközben a lakáshitelek is drágulni kezdtek. A Bencont Investment elemzése szerint az előző negyedévhez képest a drágulás már csak 0,4%-os volt. A harmadik negyedévben kevesebb mint 250 új lakást adtak el Pozsonyban, miközben ebben az időszakban 2 418 ilyen objektumot kínáltak eladásra. A kínálat az elemzés szerint a harmadával nőtt az előző negyedévhez képest.

Az Ingatlanunió elemzője, Vladimír Kubrický rámutatott a régi lakások piacán érzékelt kínálatnövekedésre is. Eladó régi egyszobás lakásból kétszer annyi van, mint egy éve, miközben az új lakások terén ez a növekedés négyszeres. A másodlagos piacon a régi lakások ára 0,65%-kal csökkent az idei második negyedévhez képest. Régi lakásból kétszer annyi van a piacon, mint újból. Ha viszont csak a háromszobásokat vesszük alapul, akkor háromszor annyi, kétszobásoknál másfélszer annyi.

Viktor Obtulovič, a FinGo.sk ingatlanszakértője közölte, a tavalyi évhez képest az új lakások iránti kereslet 40%-kal visszaesett, és némely lakásoknál már árkorrekciók történnek.

Kubrický szerint az év végén stabilizálódnak a lakásárak a fővárosban, a kereslet viszont olyan hamar még nem fagy be. Szerinte ugyanis a lakáshitelek drágulása sokakat arra ösztökélnek majd, hogy most vásároljanak lakást, mielőtt sokkal rosszabb lesz.

Árkorrekcióra szerinte a kétszobás lakások terén lehet majd számítani, amelyek ára az előző évhez képest 37%-kal nőtt. A szakember arra számít, hogy nőni fog a kereslet a régebbi ingatlanok vagy a kisebb lakások iránt.

Az új lakásokhoz képest, amelyeknél 4600 euró most a pozsonyi négyzetméterár, a régebbi lakásoknál ugyanez 3400 euró

(HN)