Vége a rekordszárazságot okozó El Ninonak, jön a hűvösebb La Nina

2016. június 10. - 12:12 | Tech

Tizenöt hónappal 2015. márciusi "születése" után vége a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino légköri jelenségnek, amely rekordméretűre melegítette fel a Földet az elmúlt 15 hónapban - jelentette be csütörtökön az Egyesült Államok Óceán-és Légkörkutató Hivatala (NOAA).

Semmi sem maradt belőle - hangoztatta Mike Halpert, a NOAA időjárás-előrejelzési központjának igazgató-helyettese.

Halpert emlékeztetett arra, hogy az El Nino súlyos szárazságot idézett elő Afrika és Indiai egyes körzeteiben, szerepet játszott a csendes-óceáni hurrikánok erősödésében. Hozzájárult az ember előidézte felmelegedéshez, hiszen Földünkön 12 egymást követő hónapban mértek rekordmeleget. 2015 minden idők legmelegebb éve volt, és valószínűleg, hogy idén is hasonló rekordok születnek.

A globális hőmérséklet az El Nino hatására 0,45 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1997-98-as El Nino idején a NOAA mérései szerint.

Halpert közölte, hogy a most lecsengett El Nino a valaha jegyzett három legerősebbek közé fog tartozni az 1997-1998-as és az 1982-83-as mellett. A Csendes-óceán középső részének egyes térségeiben az óceánvíz még melegebb volt, ami még több kárt okozott, mint 1997-98-ban, súlyosan károsítva például a korallzátonyokat.

"A mostani El Nino minden idők legsúlyosabb korallfehéredését és pusztulását okozta - tette hozzá Mark Eakin, a NOAA korallzátony-figyelő részlegének szakembere.

A tudósok szerint a Föld most az El Nino légköri ciklus semleges részében van, amelynek része a hűvösebb La Nina. Ez azonban nem fog hosszan tartani. A NOAA előrejelzése szerint a Csendes-óceán középső és keleti vidékei vízfelszínének lehűlését okozó LA Nina megjelenésének esélye nyár végére csupán 50 százalék, és 75 százaléka ősz végére.

A La Nina jelenség hatására több trópusi vihar alakul ki az Atlanti-óceánon, de nincs hatással a nyári hőmérsékletekre vagy esőre az Egyesült Államokban. Télen a La Nina rengeteg esőt visz Ausztrália és Indonézia egye részeire, és hűvösebb időt Afrika, Ázsia, Dél-Amerika és Kanada egyes térségeibe.

Kim Cobb, a Georgiai Műszaki Egyetem klímatológusa szerint kutatásaik során bizonyítékot találtak arra, hogy az ember előidézte globális felmelegedést gyakrabban okoz erősebb El Ninókat.


MTI/para

Címkék: El Nino, La Nina