Vége a símaszkban bátor huligánok korszakának – nyártól jelentős változások jönnek a rizikós mérkőzéseken

2022. május 5. - 14:01 | Sport

Mindenkinek meg kell adnia a nevét, aki rizikós mérkőzésre vásárol belépőjegyet, a szervezők pedig kizárólag akkor engedhetik be a vendéget az eseményre, amennyiben felmutatja a személyi igazolványát. A parlament csütörtökön fogadta el az erről szóló törvénymódosítási javaslatot, amely júniustól lép érvénybe.

Vége a símaszkban bátor huligánok korszakának – nyártól jelentős változások jönnek a rizikós mérkőzéseken
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az eddigi rendelet szerint a rizikósnak minősített mérkőzéseken csak a vendégszurkolókra vonatkozott a névre szóló belépőjegy, az új törvény szerint viszont ez már mindenkire érvényes lesz. Az oktatásért, tudományért, kutatásért és sportért felelős minisztérium által benyújtott törvénymódosítás szerint a rendezőnek a mérkőzést követően legalább 30 napig meg kell őriznie a szurkolói névsort, szükség esetén pedig köteles azt átadni a rendőrségnek.

Bővítették a tiltott dolgok listáját is: pirotechnikai eszközök és fegyver mellett a szurkolók már álarcot/símaszkot sem vihetnek magukkal, illetve nem is viselhetnek.

Az új határozat szerint kihágás esetén a helyszínen 100-tól 500 euróig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki, végzés esetén pedig ez akár 1000 euróig is terjedhet. Aki visszaesőként két éven belül követ el kihágást a mérkőzésen, azt egy évre kizárhatják minden sporteseményről (eddig ez hat hónap volt, ehhez pedig az újabb kihágást egy éven belül kellett elkövetni).

A törvénymódosítás 2022 júniusában lép életbe.


(TASR)