Vége a Tesco egyeduralmának – top 10-es listán mutatjuk, melyek a legsikeresebb üzletláncok Szlovákiában

2022. szeptember 14. - 13:25 | Belföld

Éveken keresztül a Tesco egyeduralkodó volt a szlovákiai élelmiszer-kiskereskedelemben, 2020-ban viszont a Lidl átvette az első helyet, ezt pedig tavaly is sikerült megvédenie – írja a SME.

Vége a Tesco egyeduralmának – top 10-es listán mutatjuk, melyek a legsikeresebb üzletláncok Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Finstat összeállított egy listát, amely rangsorolta a szlovákiai élelmiszer-üzletláncokat azok bevételei szempontjából.

Ha a Coop Jednota nem lenne regionális cégekre felbontva, a vállalat sokkal magasabb pozíción is végezhetett volna, így viszont három Jednota-üzlet is bekerült a tízes listába. A legutolsó helyen a čadcai székhelyű végzett, amely tavaly 10 százalékkal 113 millió euróra növelte a bevételét, ami rekordnak számít. A nyeresége viszont 1,1 millió euró volt, ami 39 százalékos csökkenést jelent.

2020-ban a nyolcadik helyen végzett a saját tejtermékeket forgalmazó Milk-Agro, tavaly viszont egy helyet rontott. Évek után ugyanis 3 százalékkal csökkent a bevétele (121 millió euró). Ez a konkurenciaharc számlájára írható, mivel a Milk-Agro főként az ország keleti részén tevékenykedik, egyes régiókban pedig nőtt a konkurenciája.

A nyolcadik helyen az érsekújvári Coop Jednota végzett, amely tavaly bevétel terén 6 (125,8 millió euró), nyereség terén pedig 21 (2,59 millió euró) százalékos pluszt ért el. A vállalat mindkét esetben az elmúlt évek legjobb eredményeit produkálta.

A következő pozíció is a Coop Jednotáé, mégpedig a krupinai székhellyel rendelkezőé. Az üzletláncon belül ez a legnagyobb az egész országban, a bevétele tavaly először lépte át a 130 millió eurót, míg a nyeresége meghaladta a 3 millió eurót.

A hatodik hely a Terno Real Estate-é. A top 10-ből ez az egyetlen élelmiszer-kiskereskedelem, amely 2021-ben veszteséges volt (-6,9 millió euró). A vállalat már hat éve negatív adatokat produkál, tavaly például a vesztesége 7 millió euró körüli volt. A bevétel szempontjából viszont már pozitívabb az összkép, tavaly megközelítette a 190 millió eurót.

Az ötödik helyre rangsorolt Labaš bevétele évek óta növekszik, a hozzá tartozó Fresh márka főként Kelet-Szlovákiában dominál. A bevétele tavaly meghaladta a 305 millió eurót, a nyeresége pedig 5,28 millió eurós volt.

Rekordévet tudhat maga mögött a negyedik helyen végzett Billa is, amelynek bevétele az elmúlt években folyamatosan nőtt, tavaly például meghaladta a 713 millió eurót. A nyeresége ugyan 3 százalékkal csökkent (9,83 millió euró), de így is a második legmagasabb volt az elmúlt hét évben.

A Kaufland újfent „csak” a dobogó legalsó fokára fért oda, de így is elégedett lehet a tavalyi évvel, ugyanis bevétel (1,38 milliárd euró) és nyereség (86,1 millió euró) terén is rekordot ért el.

A második helyet a korábbi egyeduralkodó Tesco szerezte meg, amelynek tavalyi rekordbevétele az 1,5 milliárd eurós határt súrolta, miközben majdnem 75 millió eurós nyereséget ért el.

A rangsort immár második éve a Lidl vezeti, amelynek bevétele évről évre nő – míg 2016-ban lépte először át az 1 milliárd eurós határt, addig tavaly már az 1,6 milliárdot is meghaladta. A nyeresége tavaly 147,4 milliós volt, az üzletlánc pedig tovább üti a vasat – az idei év végéig több mint 160 üzlettel akar rendelkezni Szlovákiában.


(SME)