Végéhez közeledik a Betlehemi Békeláng idei útja Szlovákiában

2019. december 23. - 17:47 | Régió

A Betlehemi Békelángot már közel 200 településre juttattak el a cserkészek.

Végéhez közeledik a Betlehemi Békeláng idei útja Szlovákiában
Fotók: SZMCS

Évről-évre egyre több család, közösség várja a lángot Szlovákia magyarlakta településein, és a cserkészek nagy örömmel tapasztalták idén, hogy egyre többen vannak, akik nemcsak fogadják, hanem tovább is adják egymásnak a béke szimbólumát. Így minden évben egyre több otthont világít be a Betlehemből érkezett békeláng.

Országszerte rengeteg közösség várta már a láng érkezését, amely az utóbbi évtizedekben a karácsony elmaradhatatlan részévé nőtte ki magát. A cserkészek autóval és tömegközlekedéssel vitték a lángot egyik helyről a másikra, sok településen – általában ott, ahol cserkészcsapat működik – pedig nem ritka, hogy kisebb csoportokban, gyalog, verseket mondva és énekelve vitték el ezt a csodás szimbólumot fiataljaink a szlovákiai magyar otthonokba.

A lángosztásban a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség együttműködött a Szlovák Cserkészszövetség tagjaival is, lévai cserkészek vonaton vitték a békelángot, bekapcsolódva ezzel a szlovák cserkészek vasúti lánghordásába, szepsi és kassai cserkészeink pedig a gyorsvonattal érkező lángvivő szlovák cserkészektől vették át azt. A legkeletibb lángátadás pedig idén Nagykaposon volt, ahol a helyi, frissen újjáalakult cserkészcsapat képviselői adták át a békelángot a helyi közösségnek.

„A karácsonyi időszakban különösen büszke vagyok arra, hogy cserkész lehetek. Látom, hogy az emberek mekkora örömmel fogadnak bennünket otthonukba, hogy átvegyék tőlünk a béke lángját. Szerencsére, sokan nem elégednek meg azzal, hogy hozzájuk már megérkezett a láng, hanem továbbadják azt rokonaiknak, barátaiknak, szomszédaiknak. Azt gondolom, hogy pont ez az egyik legmélyebb üzenete ennek a tradíciónak: nem szabad megelégedni azzal, hogy nálunk már ott lobog a mécses, hogy mi már befogadtuk a béke üzenetét, hiszen könnyen tovább tudjuk adni a béke gondolatát és szimbólumát környezetünknek. A Betlehemi Békeláng által bárki lehet a béke hírnöke” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség küldöttsége december 14-én Bécsben vette át a Betlehemi Békelángot a nemzetközi átadóünnepségen, majd másnap Pozsonyban, a központi lángátadón adták tovább a béke szimbólumát a cserkészcsapatok képviselőinek és az érdeklődőknek. A láng innentől kezdve megkezdte hosszú útját Szlovákia minden magyarlakta területére, ezzel párhuzamosan pedig szlovák cserkésztestvérek is elvitték a béke szimbólumát az ország más területeire, egyebek között a Lomnici-csúcsra is.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 28. alkalommal kapcsolódott be a béke lángjának terjesztésébe. A láng idei útja és az átadások legszebb pillanatai megtekinthetők a Betlehemi Békeláng honlapján, a Facebookon és az Instagramon.

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kíván a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség!

(szmcs-p)