Végérvényes: 15 évet kapott a Kuciak-gyilkosság közvetítője

2019. december 30. - 12:04 | Belföld

Specializált Büntető Bíróság hétfőn elfogadta az ügyész és a Kuciak-gyilkosságban közvetítő szerepet játszó vádlott, Andruskó Zoltán által megkötött, majd a bíróság keményebb hozzáállása miatt szigorított vádalkut. 15 év letöltendő büntetést kapott Andruskó, az ítélet jogerős.

Végérvényes: 15 évet kapott a Kuciak-gyilkosság közvetítője
Így néz ki Andruskó Zoltán (Fotó: TASR)

Ahogy arról beszámoltunk, a bazini bíróság hétfőn nem bólint rá arra, hogy Andruskó csupán 10 év büntetést kapjon. A törvényszék azt akarta elérni, hogy a vádlott egyezzen meg az ügyésszel 15 évnyi büntetésben, mert a 10 éves szabadságvesztés igazságtalan lenne. Vladimír Turan ügyész az eredetileg 10 éves büntetést tartalmazó vádalkuval kapcsolatban elmondta, Andruskó önként nyújtott információkat a megrendelőről, akiről a letartóztatásakor a bűnüldöző szervek nem rendelkeztek semmilyen információval. Andruskó a bíróság szigorúbb hozzáállása miatt az kérte, szakítsák meg a tárgyalást, mert az ügyvédjével át akarja tekinteni a kialakult helyzetet. Ez megtörtént, majd a gyanúsított beleegyezett a szigorúbb ítéletbe.

Andruskó Zoltánt - közvetítő szerepet vállalt Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásában - csuklyával a fején és golyóálló mellényben vitték a tárgyalóterembe. A bírói döntés értelmében, miután lekerült a fejét takaró símaszk, nem lehet a vádlottról fényképet készíteni.

Turan szerint Andruskó először nem akart kötélnek állni, ami a büntetési tételének a meghosszabbítását illeti. Ha mindjárt belement volna a szigorításba, nem húzódott volna el az egész tárgyalás. Számára minden ítélet, ami valamilyen számmal kezdődik, kedvezményes - utalt az ügyész arra, hogy a Kuciak-gyilkosság többi vádlottját valószínűleg életfogytiglani büntetés fenyegeti.

Roman Kvasnica - Ján Kuciak menyasszonya családjának ügyvéde - szerint

Andruskó nem tűnt alázatosnak. Arra a kérdésre, hogy vajon volt-e olyan benyomása, hogy a gyanúsított sajnálja a tettét, Zlatica Kušnírová jogi képviselője röviden megjegyezte: "nem".

Andruskót Alena Zsuzsová kereste meg azzal, hogy szerezzen olyan embereket, akik elvégzik a piszkos munkát, és - Marian Kočner megbízásából - meggyilkolják az újságírót. Bár közvetlenül nem ölt, viszont tisztában volt azzal, hogy az emberei - Miroslav Marček és Szabó Tamás - gyilkolni fognak.

Mint ismeretes, Andruskót Szabóval és Marčekkel együtt 2018. szeptember 27-én tartóztatták le, és a gyors vallomása révén már másnap elkapták Zsuzsovát is. A férfi beszélt a nő befolyásos személyekkel folytatott viszonyáról és arról is, hogy Kuciak meggyilkolását rajta keresztül rendelte meg Marian Kočner. Néhány héttel ezelőtt pedig külföldieknek nyújtott tartózkodási engedélyekkel kapcsolatos korrupcióról is beszámolt a rendőrségnek, melyben részt vehetett két smeres miniszter, Denisa Saková és Ján Richter.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én lőtték le Nagymácsédon. A vádirat szerint Marian Kočner bosszúból ölette meg Kuciakot, amiért az újságíró az általa elkövetett gazdasági bűncselekményekről írt a cikkeiben.

(DenníkN/para)