Véget érhet a koronavírusos őrület: a miniszter elmondta, mikor kaphatjuk vissza a normális életünket

2022. február 9. - 10:47 | Belföld

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés előtt a járványügyi intézkedések lehetséges eltörléséről beszélt.

Véget érhet a koronavírusos őrület: a miniszter elmondta, mikor kaphatjuk vissza a normális életünket
Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés előtt (Fotó: TASR)

A tárcavezető szerint március vége lehet a bűvös dátum, amikortól visszatérhet az életünk a normális kerékvágásba, ekkorra saccolja ugyanis a járványellenes intézkedések eltörlését.

"A kormányfővel tegnap részt vettünk a szakmai konzíliumon, az omikron-hullám utáni helyzetről egyeztettünk" – mondta, majd hozzátette, az előrejelzések szerint március végétől már olyan rezsimben működhetünk, amely lehetővé teszi, hogy normálisan éljük az életünket, akárcsak a pandémia előtt.

A téma kapcsán Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő úgy nyilatkozott, hogy bár a pozitív tesztek aránya még mindig emelkedik, semmi olyan nem történik, amire nem számítottunk. Ellenkezőleg, csökken a mesterséges lélegeztetésre szoruló páciensek száma, aminek kapcsán örömét fejezte ki.

A miniszterelnök is megerősítette, hogy kedden tárgyaltak a szakmai konzíliumon, az egyeztetést pedig ma is folytatják.

Heger szerint jelentős enyhítésekre számíthatunk, miután túlleszünk a hullám csúcsán, konkrét dátumról azonban nem beszélt. Kollégájához hasonlóan ő is arra számít, hogy ekkor már eltörölhetnek minden intézkedést, tehát minden üzlet és szolgáltatás elérhető lesz mindenki számára.

"Az utolsó dolog, amiről rendelkezni fogunk, az a reszpirátor viselése, amely több mint 70 százalékban megvéd bennünket a fertőzéstől"

– húzta alá Heger, egyúttal emlékeztetve arra, hogy a védőoltás biztosítja a legnagyobb védelmet.


(TASR)