Véget ért az esti kijárási korlátozás, kezdődik a suli, és elvileg mehetünk moziba!

2022. január 10. - 07:00 | Belföld

Hétfőtől több változás is érinti a hétköznapi életünket. A legfontosabbak, hogy véget ért a december 17-től érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozás, egyszersmind a téli szünet, és mától megtarthatók a kulturális rendezvények is.

Véget ért az esti kijárási korlátozás, kezdődik a suli, és elvileg mehetünk moziba!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Pontokba szedtük őket:

  • Érvényben marad viszont az összes korlátozás, ami az üzleteket és szolgáltatásokat, hoteleket és vendéglátóipari egységeket, síközpontokat érinti.
  • Az egészségügyi minisztérium figyelmeztet, hogy alap üzemmódban csak az ún. esszenciális üzletek és szolgáltatások működhetnek, tehát csak ezekbe engedhetik be az oltatlanokat is, akik nem estek át vagy nem az elmúlt 180 napban estek át a covidon.
  • A többi üzlet, a szolgáltatások és a vendéglátóhelyek is csak oltottakat vagy a covidon az elmúlt 180 napban átesetteket engedhetik be.
  • OP rezsimben működhetnek továbbá a hotelok és szállodák (itt negatív tesztre is szükség van), valamint a síközpontok és ilyen módon tarthatnak szentmiséket is.
  • A távolsági autóbuszjáratokon, gyorsvonatokon és IC-járatokon OTP rezsimben utazhatunk, tehát az oltottakon és covidon átesetteken kívül az oltatlanok is, amennyiben rendelkeznek negatív teszttel.
  • Hétfőtől megnyitnak az óvodák, az alap- és a középiskolák, tehát minden iskolaügyi intézmény, azok is, amelyekben a karácsonyi szünet előtt távoktatást rendeltek el. Az egyszerű szájmaszk viselete ugyanakkor már az iskolák első osztályától kötelező lesz, és ajánlott a gyerekeket letesztelni, mielőtt iskolába mennek, majd a teszteket heti két alkalommal megismételni.
  • Továbbra is érvényben van a veszélyhelyzet és a gyülekezési jog korlátozása, tehát hatnál többen nem tartózkodhatunk egy helyen, csak ha egy háztartásból vagyunk.
  • Hétfőtől megtarthatók a kulturális rendezvények - OP rezsimben, legfeljebb 50 fő számára. Erről Natália Milanová kulturális miniszter tájékoztatott pénteken, a Közegészségügyi Hivatal viszont vasárnap jelezte, csak azután adja ki ezzel kapcsolatos rendeletét a részletekről, hogy hétfőn ismertté válnak a kormánydöntés részletei. A kormány délelőtt online ülést tart, melyen döntenek az egészségügyi minisztérium határozattervezetéről.

(TASR)