Véget értek a harcok Kabul központjában, végeztek a merénylőkkel

Véget értek a harcok Kabul központjában, végeztek a merénylőkkel
Fotó: TASR/AP

A támadásban összesen tizenöten haltak meg, köztük öt szélsőséges - fűzte hozzá Nadzsib Danis.

A szóvivő 29-re tette a sebesültek számát, akik között több külföldi - 11 nepáli és öt brit - is van.

A G4S egy magántulajdonban álló biztonsági vállalat, amely a többi között az Afganisztánban állomásozó brit diplomaták és külügyi tisztségviselők védelméért felel - áll a cég honlapján.

A támadás szerda este azzal kezdődött, hogy egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát autójában a brit biztonsági cég székhelye előtt. Ezt követően társai megrohamozták az épületet - közölte a kabuli rendőrfőnök szóvivője.

Az összecsapások csütörtök hajnali fél öt körül értek véget.

A támadás elkövetőjeként a tálibok jelentkeztek. Zabihullah Mudzsahid, a lázadók szóvivője azt állította, hogy a merénylettel az afgán és az amerikai erők műveleteiben és légicsapásaiban meghalt civilekért akartak bosszút állni. Ez volt az első tálib támadás Kabulban július óta. A szélsőségesek az elmúlt időszakban óvakodtak célba venni a fővárost, miután több korábbi csapásukban rengeteg civil életét oltották ki. A tálibok ugyanakkor májusban további támadásokat helyeztek kilátásba a biztonsági erők és az afgán kormány külföldi szövetségeseinek székhelyei ellen, és figyelmeztették a polgári lakosságot, hogy kerüljék el ezeket az épületeket.

Asraf Gáni afgán államfő órákkal a szerdai támadás előtt ismertette béketervét az ENSZ égisze alatt megrendezett Afganisztán-konferencián Genfben. Biztonsági szakértők figyelmeztettek arra, hogy az erőszak elharapódzhat a tálibokkal tervezett hivatalos béketárgyalások előtt, mert a szélsőségesek ilyen módon akarják majd erősíteni tárgyalási pozíciójukat.

(MTI)