„Véget kell vetnünk ennek a kínlódásnak” – Sulík Pellegrinivel összefogva igyekszik megdönteni Heger kormányát

2022. december 1. - 11:41 | Belföld

Az SaS párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen – írja a TV Noviny.

„Véget kell vetnünk ennek a kínlódásnak” – Sulík Pellegrinivel összefogva igyekszik megdönteni Heger kormányát
Richard Sulík (Fotó: TASR - Jaroslav Novák)

„Ennek a kormánynak nincs létjogosultsága. Véget kell vetnünk ennek a kínlódásnak”

– nyilatkozta sajtótájékoztatóján Richard Sulík, az SaS elnöke, aki szerint a kormány képtelen megoldani az emberek problémáit, és leállt a maffia és korrupció elleni harccal.

„A koalíció régen felhagyott a maffia és korrupció elleni harccal. Ezt mindenki látja. Ha most nem tennénk semmit, 15 hónap múlva, a rendes választásokon épp Robert Fico térhet vissza úgy, hogy megnyeri a választásokat, mert az ő legnagyobb támogatója Igor Matovič. Ez tény, ezért tennünk kell valamit”

– mondta Sulík. Szerinte az előrehozott választás, a szakértői kormány vagy más új koalíció is jobb lenne a jelenlegi kormánynál.

Hozzátette, hogy az SaS a kormányból való kilépése után konstruktív ellenzékként akart működni, támogatta a kormányjavaslatokat és esélyt akart adni Eduard Heger kormányának.

„Sajnos ez a kormány elvesztette a létjogosultságát, ez a kormány árt egész Szlovákiának. Minden próbálkozás fiaskóval végződik”

– tette hozzá. Sulík rámutatott a társadalom megosztottságára, az orvosokkal való problémás tárgyalásokra, a menekültválság kudarcára, valamint, hogy a koalíció nem tudott mit kezdeni a 363-as paragrafussal.

Az SaS elnöke hozzátette, hogy a párt húsz képviselője a kormány menesztése mellett fog szavazni. Mint mondja, még senkivel sem tárgyaltak arról, ki hogyan fog voksolni.

Sulíkék a Hlas-SD-vel együtt gyűjtötték össze a kellő aláírást ahhoz, hogy bizalmatlansági indítványt nyújthassanak be a kormány ellen.

Pellegrini megerősítette, hogy az SaS megszólította őket az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban. Mint mondja, semmiféle új szövetség megkötéséről nincs szó, csupán ellenzéki pártként konstruktívan állnak hozzá minden kezdeményezéshez, ami a miniszterelnök, a kormány vagy a miniszterek leváltásáról szól.

Pellegrini szerint a kormány sikeres menesztése esetén az előrehozott választásokat látná a legmegfelelőbb megoldásnak. Szerinte az SaS nem vágyakozik vissza a kormányba, hiszen állítása szerint Matovič még most is bírálja Sulíkékat.

Robert Fico (Smer) elmondása szerint mindig támogatni fognak bármiféle bizalmatlansági indítványt, ugyanakkor nem érti Sulík kijelentését az esetleges új koalícióról. „Buktassuk meg a kormányt azért, hogy Sulík visszatérhessen bele? Ezek szerint ők hülyét csinálnak belőlünk” – mondta Fico.


(tvnoviny.sk/TASR)