Végleg leállítja kereskedelmi tevékenységét a Lego Oroszországban

2022. július 12. - 18:12 | Külföld

Végleg leállítja oroszországi kereskedelmi tevékenységét a Lego dán építőjáték-gyártó, a kedden nyilvánosságra hozott döntést a vállalat szóvivője az Ukrajna elleni orosz támadással indokolta.

Végleg leállítja kereskedelmi tevékenységét a Lego Oroszországban
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A Lego csoport egyúttal felmondja a szerződést oroszországi forgalmazójával, az Inventive Retail Csoporttal (IRG), amely így bezárja a 81 Lego-üzletét.

A Lego szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a vállalat elbocsátja Moszkvában dolgozó alkalmazottai nagy részét.

A hírt az IRG megerősítette, és csupán annyit közölt, hogy a cég továbbra is aktív marad a játékgyártás területén.

A világmárka már márciusban felfüggesztette oroszországi beszállításait, és felfüggesztette együttműködését az IRG-vel, amely egyébként más külföldi óriáscégek, a többi között a Nike és a Samsung partnere is.

Az ukrajnai háború nyomán az Oroszországra kirótt nemzetközi szankciók miatt Moszkva lazított az importra vonatkozó szabályokon. Május elején a Lego termékeit - több száz más áruval, egyebek között okostelefonokkal, autókkal és a hozzájuk való alkatrészekkel együtt - azon termékek körébe helyezte, amelyek behozatalát márkakereskedői engedély nélkül is lehetővé teszi.

MTI

Címkék: Oroszország, lego