Véglegesek a népszavazás eredményei, a Dunaszerdahelyi járásban volt a legalacsonyabb részvétel

2023. január 22. - 10:11 | Belföld

Érvénytelen a népszavazás, erősítette meg vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján az Állami Választási Bizottság. Szombaton a választók 27,25 százaléka szavazott, összesen 1 193 198 ember, az érvényességhez legalább 50 százalékos részvételre lett volna szükség. Az igenek aránya viszont nagyon magas: 97,51 százalék karikázta az igent, 1,54 százalék a nemet. Ez volt az első népszavazás, amelyen közvetlenül törvényt – alkotmányt – módosíthattak volna a szavazók.

Véglegesek a népszavazás eredményei, a Dunaszerdahelyi járásban volt a legalacsonyabb részvétel
Fotó: TASR

Az igenek győztek, de nincs jogi hatása: ez derült ki a népszavazás eredményeinek hivatalos bejelentéséből. A szavazók 97,51 százaléka mondott igent a népszavazási kérdésre, mindössze 1,54 százalék volt a nemek aránya. De a részvétel csak 27,25 százalékos volt – összesen 1 193 198 ember szavazott – ezért a szombati népszavazás nem érvényes, vagyis nincs jogi következménye, jelentette be vasárnap reggel Ladislav Orosz, az Állami Választási Bizottság elnöke a népszavazás eredményeinek ismertetésekor.

„A szavazás akkor érvényes, ha a választóknak legalább 50 százaléka elmegy szavazni, így ennek a népszavazásnak nincs semmilyen jogi következménye” – mondta Orosz.

A népszavazással az alkotmányt akarták módosítani a kezdeményezők, ha érvényes és sikeres lett volna, akkor az alaptörvény kimondta volna, hogy a parlament határozatával és népszavazással is rövidíthető a választási ciklus, vagyis kiírható az előrehozott parlamenti választás.

Orosz szerint azonban a népszavazáson többféleképpen is véleményt mondhatnak az emberek. „Legitim véleménynyilvánítási lehetőség az is, hogy az állampolgár nem vesz részt a népszavazáson, és ezzel mond véleményt. Szabályszerűvé a szlovákiai népszavazásokon, hogy a választóknak ez a csoportja kulcsfontosságú a referendum érvényessége szempontjából – mondta Orosz. –

3 184 367 ember most azzal mondott véleményt, hogy nem vett részt a voksoláson.”

A választási bizottság elnöke kiemelte, hogy az Alkotmánybíróság 2021-es döntésével jelentősen megnövelte a népszavazás súlyát. „Az Alkotmánybíróság döntése kimondja, hogy a népszavazás eredményének jogi ereje az alkotmánytörvényével azonos” – magyarázta Orosz.

A Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban a legalacsonyabb a részvétel

A Statisztikai Hivatalt elégedett a népszavazás eredményének feldolgozásával. „A jegyzőkönyvek 50 százalékát egy órán belül összesítettük, a 90 százalékos feldolgozottságot 23.20-kor értük el” – jelentette ki Peter Peťko, a hivatal elnöke. A teljes feldolgozottság 3 óra 5 percet vett igénybe. „Ez egy órával kevesebb, mint a legutóbbi népszavazásnál volt” – tájékoztatott az elnök.

Járási szinten a legalacsonyabb részvétel a két magyarok lakta járásban, a Dunaszerdahelyiben és a Komáromiban volt: a Dunaszerdahelyiben 13,3, a Komáromiban 15,6 százalékot mértek.

A harmadik legalacsonyabb részvételt Pozsony Óvárosban mutatták ki, a választók 15,97%-a voksolt.

Az országban a legkevesebben a kassai Luník 9. lakótelepen mentek el szavazni, mindössze heten, 4776 választásra jogosult közük, ami 0,1 százalékos részvételi arányt jelent. 288 településen volt 100 százalékos az igenek aránya.

-lpj-