Végre döntött a kormány: mintegy 1100 új kórházi férőhely épül két városban, 611 millió euróból

2022. július 1. - 15:40 | Belföld

Több hetes késéssel, de végül az utolsó pillanatban elfogadta a kormány a kórházfejlesztési tervet, amelyet az Európai Unió újjáépítési csomagjából akar finanszírozni. Pontosabban annak az első része körvonalazódik, amely két kórházzal, Pozsonyban és Turócszentmártonban épül a következő négy évben. Kisebb kórházak építésére és a meglévők felújítására szeptemberben írnak ki pályázatot, arra a célra közel 700 millió euró marad.

Végre döntött a kormány: mintegy 1100 új kórházi férőhely épül két városban, 611 millió euróból
Fotó: TASR

Két nagy, egyetemi oktatókórház építését hagyta jóvá pénteki rendkívüli ülésén a kormány: 2026-re megépül egy 653 ágyas kórház Pozsony Rázsochy városrészében, és egy 660 ágya intézmény Turócszentmártonban. A pozsonyi kórház 281 millió euróba kerül, és úgynevezett szerkezetkész állapotba kell hozni ennyi pénzből legkésőbb 2026 második negyedévére. A „szerkezetkész állapot” (shell and core) ebben az esetben Eduard Heger kormányfő szerint nem azt jelenti, hogy csak a falak fognak állni, hanem azt, hogy valójában az épület teljesen elkészül, csak be kell rendezni az igényeknek megfelelően.

A turócszentmártoni kórház építésére ennél 50 millióval többet, 330 millió eurót hagyott jóvá a kabinet, de a kórházat ott 2026-ra teljesen készre (full fit out) kell készíteni. „Ebbe az összegbe már beleszámítottuk a teljes egészségügyi felszerelést is” – tájékoztatott Vladimír Lengvarský pénteken, a kormány ülése után.

„Úgy döntöttünk, hogy két csúcskórházat építünk, ezek fogják képezni az új orvosokat – indokolta az építést Eduard Heger kormányfő.

A tervet június 30-ig kellett elfogadni, hogy azt az Európai Bizottsághoz be tudják nyújtani, az egy napos csúszás feltehetően még belefér.

Felesleges a pozsonyi kórház?

A koalíció több változatról is tárgyalt, az SaS például egy új pozsonyi kórház helyett inkább a meglévőket bővítette, újította volna fel. „Azzal egyetértek, hogy a pozsonyi helyzetet kezelni kell” – jelentette ki Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke. – Nem tartom azonban túságosan értelmes döntésnek, hogy ahtalmas összegeket költsünk egy váz megépítésére, amelyet a korábbi kormányok tehetetlensége és az építés bonyolultsága miatt egyszer már le kellett bontanunk.” Szerinte azt is tudomásul kell venni, hogy Pozsonyban már ma is több kórházi ágy van, mint ami szükséges, ráadásul jövő tavasszal megnyit a Penta új kórháza 400 új ággyal.

„Elemzések szerint Pozsonyban mintegy 3400-3800 kórházi ágyra lenne szükség, jelenleg azonban csaknem 4000 van. Új kórházra tényleg semmi szükség, ha mégis, akkor csak az ágyak áthelyezésével” – magyarázta Cigániková.

Vagyis ha egy új, 650 ágyas kórházat építenek, akkor ugyanennyi ágyat meg kell majd szüntetni más kórházakban. Erre már csak azért is szükség lesz, mivel pluszszemélyzetet már lehetetlen lesz találni.

Szeptemberben kezdődhet a regionális kórházak fejlesztése

Cigániková tehát csak a turócszentmártoni kórház felépítését támogatta volna, ami 25 millió eurót vitt volna el szerinte, és további 250 milliót pedig a többi egyetemi és egyéb szakkórház felújítására fordított volna. A maradék összegből regionális kórházakat lehetett volna építeni/felújítani.

Elfogadhatónak tartja azonban a most elfogadott változatot is. „Ha a partnereink nem tudják elfogadni javaslatunkat, akkor a legmegfelelőbbnek azt a tervet tartjuk, amely a Rázsochy és Turócszentmárton felépítésével számol, kiegészítve, hogy a többi kórház pályázhat a maradék pénzre” – jelentette ki Cigániková.

Végük ezt a változatot fogadta el a kormány, a kisebb kórházak számára szeptemberben írják majd ki a pályázatot.

„Szeptemberben, miután elfogadtuk a további kórházak fejlesztésének - felújítások vagy új kórházak építése -, valamint a műszerezettség kiválasztásának módszertanát, pályázhatnak majd azok, akik kórházakat akarnak építeni vagy felújítani” – jelentette ki Lengvarský.

Erre a célra mintegy 700 millió euró marad, ha a helyreállítási tervben szereplő mintegy 1,3 milliárd eurós csomagból leszámítjuk a két kórház felépítésére félretett 611 millió eurót.

- lpj -